SDA! Kukić, Radončić i Bh. blok vode ka anarhiji

Pokušaj dijela političkih stranaka (PDA, SDP, NS i SBB) da na nezakonitoj sjednici preuzmu vlast u Tuzlanskom kantonu predstavlja udar na ustavni poredak koji mora reagirati pravosudne institucije. Očekujemo da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odmah reagira, kako bi se izbjegle dalekosežne posljedice, stoji u saopćenju SDA.

Postujući postupak utvrđen u Poslovniku o radu Skupštine TK, predsjedavajući Žarko Vujović je sazvao javnu i službenu sjednicu Skupštine na kojoj se nije pojavio dio zastupnika, a zatim je stigla informacija da su navodno ti zastupnici organizovali „svoju“ sjednicu. Osim što predstavlja izigravanje procedure, riječ je i izuzetno opasna pravnim nasiljem.

Ako se ovakva praksa prihvatila, onda je svako imao pravo da se, bez obzira na Ustav i zakone, na skupštinskom hodniku oglašava vlašću, što vodi ka anarhiji.

Ovakvim igrama dovode se u pitanje temeljni ustavni odnosi unutar Tuzlanskog kantona i ugrožava se normalno funkcionisanje Kantona, uključujući ploče i naknade budžetskih korisnika, što može imati vrlo ozbiljne implikacije, saopštili su iz SDA.

Niko, pa ni Kukić, Radončić i Bh. blok, nema pravo da, u pokušaju preuzimanja vlasti, krši Ustav i zakonske procedure, te da radi preko leđa građana i ljudi koji pošteno zarađuju svoje ploče. Pozivamo navedene političke subjekte da se vrate u okvire Ustava i zakona, pa ako žele pokušati da preuzmu vlast neka to urade kako zakon nalaže, jer je drugačije nemoguće.