Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Štefanek: Cilj moje posjete nisu pregovori o ponovnom otvaranju ‘Bire’

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek prilikom višednevne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) obišao je sve privremene prihvatne kampove u tom dijelu BiH, te s predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti razgovarao o trenutnoj situaciji sa migrantima i izbjeglicama.

– Plan je bio da se na terenu uvjerimo u životne, odnosno boravišne uslove migranata i izbjeglica. Razgovarao sam i sa predstavnicima vlasti u kantonu, kako bih stekao kompletnu sliku o svim dešavanjima i potrebama lokalnog stanovništva. U nastavku posjete Bosni i Hercegovini planiram se sastati i razgovarati i sa najvišim državnim političkim zvaničnicima, kao i predstavnicima nadležnih agencija i ostalim akterima, da bih onda mogao formirati valjan, detaljan i konkretan izvještaj o trenutnoj situaciji – istakao je Štefanek.

Demantovao je pojedine navode kako su cilj njegove posjete zapravo pregovori za ponovno otvaranje Migracionog centra “Bira” u središtu Bihaća.

– To odmah moram demantovati, nemam nikakve veze s tim, mene isključivo zanima poštivanje ljudskih prava. Istina je da sam kratko boravio pred nedavno zatvorenim kampom, jer sam u okviru ove posjete želio razgovarati i sa građanima Bihaća koji tamo protestuju duži vremenski period. Htio sam čuti i mišljenje i potrebe lokalnog stonovništva, to je zaista sve. Žao mi je što je to neko zloupotrijebio – dodao je specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice.

Sve je potvrdio i premijer Unsko-sanskog kantona, koji je naglasio da se razgovaralo o svemu što se u prethodnom periodu dešavalo, te određenim smjernicama daljeg ponašanja i djelovanja u okviru migracijskog procesa.

– O zatvorenom centru ‘Bira’ nije bilo apsolutno ni riječi, naš stav je tu vrlo dobro poznat od 30. septembra prošle godine. Gospodina Štefaneka smo detaljno informisali o kompletnom stanju, te razgovarali o neophodnosti koordiniranog i kvalitetnijeg upravljanja ovim procesom. Naravno, nadamo se da ćemo u svemu imati i maksimalnu podršku Vijeća Evrope – kazao je kantonalni premijer Ružnić.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek radnu posjetu Bosni i Hercegovini nastavlja u glavnom gradu BiH.