Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Kontinuirane opstrukcije predstavnika RS u slučaju Fate Orlović

Neizmještanje crkve iz dvorišta kuće Fate Orlović u Konjević Polju rezultat je prvenstveno nepostajanja političke volje, odnosno postajanje kontinuirane opstrukcije političkih predstavnika iz Republike srpske da se ova višedecenijska uzurpacija zemljišta ove povratnice i kršenja njenih osnovnih ljudskih prava prekine – kazao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, gostujući u emisiji Ljudska prava na Radiju Federacije BiH.

Rok za izvršenje pravomoćne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je naloženo izmještanje nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović je istekao 1. aprila prošle godine.

– Rok za izvršenje Odluke Evropskog suda za ljudska prava bio je 1.april, a prije nego je došlo do ove presude, Fata Orlović je dobila svoja prava od CRPC-a koji je vodio proces povrata imovine pa je i Fati Orlović vratio njenu imovinu. Poslije toga je Ministarstvo izbjeglica i raseljenih lica RS također donijelo jednu odluku kojom je Fati Orlović vraćena njena imovina – kazao je Mahmutović.

Međutim, kako je naglasio, na terenu se ništa nije dešavalo zbog ovih političkih opstrukcija.

– Navesti da je koronavirus razlog za neizvršenje presude je nešto što vrijeđa zdrav razum, predstavlja zamajavanje javnosti u cilju daljih prolongiranja izvršenja ove prije svega moralne ali i međunarodne obaveze BiH. Izmještanje crkve je sigurno moglo biti organizirano bez obzira na pandemijske uslove u kojima živimo – istakao je Mahmutović

On je govoreći i o djeci iz O.Š. “Petar Kočić” iz naselja Sjenina kod Doboja koja su kažnjena za nedolazak na nastavu u vrijeme praznika Dana državnosti, kazao kako je to “nedopustiv primjer neosnovanog kažnjavanja povratičke djece u RS-u”.

– Odluka razrednog starješine u toj školi koji je djeci smanjio vladanje a kasnije postupanje direktorice škole, kako ona kaže u skladu sa zakonom RS, da djeci smanji vladanje zato što su slavili Dan državnosti BiH je nedopustiva i nevjerovatna – kazao je, između ostalog, Mahmutović.

Podsjetio je da su na ovaj način ignorisani važeći zakoni BiH koji su na snazi, Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, a prema tom Zakonu je određeno da državni organi, preduzeća i drugi pravni subjekti neće raditi.