Predstavnički dom FBiH odobrio dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je većinom glasova na današnjoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Vlada Federacije BiH kao predlagač je navela da dopunama sadašnjeg zakona iz te oblasti, treba ozakoniti novi institut “osobe od povjerenja” u cilju zaštite žrtava nasilja.

– Uvođenjem tog instituta omogućilo bi se donošenje konkretnih mjera kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite – rečeno je u obrazloženju.

Učvršćivanje položaja žrtve nasilja podrazumijeva predviđanje konkretnih i efikasnih mjera zaštite kojima će se osigurati da su njihova prava i interesi propisno predstavljeni u okviru sudskih postupaka, navela je Federalna vlada.

Prema Vladinom daljnjem obrazloženju, osnovni razlog za dopunu Zakona je unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve porodičnog nasilja.

Uz predloženi zakon, na prijedlog parlamentarne Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izglasan je i zaključak da Federalno ministarstvo pravde pripremi već za narednu sjednicu Doma izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH o zaštiti žena i djece od nasilja, u skladu s odgovarajućim konvencijama.