Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

SNAGA I SRCE ISLAMSKE ZAJEDNICE BIH! Hrvatska nama nuklearni otpad i Pelješki most a mi njima sergije

U džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori je, nakon džuma-namaza 1.1.2021.g. organizovana sergija za pomoć narodu Republike Hrvatske stradalom u zemljotresu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako sama od sebe dolazi dilema da li bi Bošnjaci u BiH i dijaspori trebali ovako djelovati, jer znamo da su vlasti Republike Hrvatske nerijetko neprijateljski nastrojene prema najbrojnijem bh. narodu, ali i BiH, Islamska zajednica BiH je pokazala širinu svojih vidika i direktnu primjenila najviša vjersko-moralna načela. Opredjeljujuće za ovakav potez naših vjerskih poglavara je to što se pomoć prikuplja narodu u susjednoj državi. A narod, ipak, treba odvojiti od tamošnjih vlasti. Pelješki most, Buško jezero, Trgovska gora, UZP na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, maltretiranja na granici, uvrede upućene od Zorana Milanovića, Kolinde Grabar-Kitarović i sve ostale pakosti i nedobrosusjedski potezi, uvjereni smo nemaju bazu u narodu. Zbog toga tom narodu, sada kada je ostao bez domova, trebamo pomoći.

O organiziranju ovakve vrste pomoći reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pismom je informisao i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića.

Ranije je poručio da se na ovaj način, osim prikupljenog novca, sve muslimane Bošnjake iz cijelog svijeta želi pozvati na brigu, pažnju i suosjećanje da stanu uz svoje komšije iz Republike Hrvatske, uz poruku da smo jedni drugima najbitniji kako u teškoćama tako i u bezbrižnosti.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail ef. Smajlović u dopisu imamima za organiziranje sergije naglasio je potrebu da iskažemo moralnu i svaku drugu podršku nastradalim i unesrećenim građanima Hrvatske.

“Svježa su i neizbrisiva sjećanja na organiziranu humanitarnu pomoć i utočište prognanim koju su naše komšije pružale građanima BiH u danima agresije na našu domovinu. Naše nade, misli, iskrena saosjećanja koje dijelimo sa porodicama nastradalih i građanima Hrvatske učvršćuju nas u opredjeljenju da budemo ustrajni u dobročinstvu”, poručio je ranije Smajlović.