Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a: Riješiti poricanje genocida

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu posjetila je Memorijalni Centar Srebrenica.

Nakon što je odala počast žrtvama genocida polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja, Nderitu je obišla muzej u kojem je stalna postavka izložbe ”Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice”, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nakon obilaska uslijedio je razgovor sa direktorom i predsjedavajućim Upravnog odbora Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o trenutnim aktivnostima u Centru i predstojećoj 26. godišnjici genocida.

-Danas smo u Memorijalnom centru imali priliku razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za genocid, za preživjele žrtve genocida i sa čime se danas nakon toliko godina suočavaju. Želimo da znamo na koji način sankcionisati one koji šire govor mržnje i negiraju genocid, te smo tražili od specijalne savjetnice, da generalnom sekretaru UN-a, Antoniu Guterresu, prenese našu  zabrinutost. Očekujemo da Ujedinjene nacije, koje nisu uspjele zaštititi stanovništvo u sigurnoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine, sada preuzmu konkretne obaveze kad je u pitanju zakonsko kažnjavanje negatora genocida i onih koji još održavaju živom istu onu ideologiju koja je dovela do genocida- rekao je predsjedavajući Upravnog odbora Ševket Hafizović.

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu naglasila je da joj je izuzetna čast biti u Memorijalnom centru u  okviru prve službene posjete kao specijalnog savjetnika za prevenciju genocida.

-Poricanje genocida i govor mržnje su za mene šokantni. Od izuzetne važnosti je riješiti i poricanje genocida i govor mržnje, to je imperativ za unapređenje napora ka pomirenju u zemlji – istakla je  Nderitu.

Ona je također naglasila važnost izgradnje obrazovanja kao polja za međusobno razumijevanje, a ne podjelu, koje bi pružilo budućnost mladim ljudima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.