Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

I NATO protiv Čovićevog i Dodikovog etničkog koncepta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je završnu deklaraciju usvojenu na samitu NATO-a u Briselu.

U saopćenju iz njegovog kabineta u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, pojasnio je i na čemu temelji podršku navedenom dokumentu.

– U deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda, na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima. Stoga, ali i zato, pozdravljam deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima – navedeno je u saopćenju.

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost, navodi dalje Komšić i dodaje da su neki  očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali da do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti s temeljenim vrijednostima NATO saveza.

– Kad je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele – izjavio je također povodom usvojene deklaracije Komšić.