Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SLAVLJENJE ZLOČINA! Ispred crkve u Varešu postavljena zastava tzv. Herceg Bosne

Bosanskohercegovačka spisateljica Elmedina Muftić, reagirala je na zastavu presuđene paradržave Herceg Bosne koja je postavljena u dvorišu crkve u Varešu. Prenosimo njeno obraćanje:

Vareš je srce Bosne, riznica njezine državnosti, mjesto gdje se čuvala kraljevska kruna i pečat države bosanske. Vareš je uvijek bio mjesto gdje su se različitosti preplitale u ideju da ljudi različitih vjera i nacija mogu živjeti zajedno u miru jedni s drugima i u miru sami sa sobom.

Ma koliko neki željeli da Vareš oboje bojama jednoličnosti, neće im poći za rukom. Niti će od mjesta bosanske državnosti načiniti stolni hrvatski grad.

Zastava tzv. Herceg Bosne, koju su izvjesili u blizini katoličke crkve u Varešu, kako bi obilježili teritorij, je provokacija i vrlo ružna poruka Bošnjacima. Trebamo li napomenuti da se pod ovom zastavom izvršio zločin na Stupnom Dolu, čijoj dvadesetosmoj godišnjici idemo u susret, da je Međunarodni krivični sud za ratne zločine izrekao pravosnažnu presudu za UZP koji je pod ovom zastavom izvršen.

Ako uzmemo u obzir da je lokalitet na kojem je istaknuta zastava vidljiv sa svih strana koje imaju pogled na Vareš, onda to posmatram kao želju za dominacijom i isticanjem hrvatstva nad drugim narodima. Ovo je Bosna i ako neka zastava treba da dominira, onda je to zastva BiH, a ne jednog naroda.

Crkveno dvorište gdje je postavljen jarbol, ima pravo da postavi zastavu, ali kakvu poruku šalju, to je već pitanje koje uznemirava građane. Vareš nije bio i nikad neće biti Herceg Bosna, nego BiH, što smo dokazali i 1993. Godine, poručila je Muftić.