Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

BEZ PRISUSTVA FORTE I NIKŠIĆA! Obilježena 29. godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

Na današnji dan 1992. godine formiran je Drugi korpus ARBiH koji je tokom ratnih godina pokrivao područje sjeveroistočne Bosne. Svoj doprinos u odbrani domovine Bosne i Hercegovine broci Drugog korpusa dali su skoro u svim gradovima naše zemlje.

Danas je u Tuzli obilježena godišnjica osnivanja, postrojavanjem i akademijom gdje se prisjetilo značaja ove vojne formacije u najtežim danima, njenih branilaca i njihovih dostignuća.

Borci 2. korpusa ARBiH oslobodili su prve gradove u BiH, odnosno Srebrenicu i Kalesiju. Kroz vojnu formaciju Drugi korpus prošlo je preko 120 hiljada boraca.

General major Sead Delić danas se prisjetio tih teških dana i kada je kao komadant Drugog korpusa ARBiH pokrivao teritoriju od Drine, preko Tuzle, Brčkog i drugih gradova u sjeveroistočnoj Bosni.

– Naviru uglavnom oni teški dani iz rata. Vraćaju se sjećanja u odnosu na saborce koji su dali dijelove tijela i koji su i danas ostali vjerni da sačuvaju ono što je stečeno u ratu – izjavio je general Delić za Fenu.

Riječ je o najvećem korpusu u ARBiH koji je imao 38 brigada, 11 hiljada boraca je dalo svoje živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

– Ogroman uspjeh Drugog korpusa je ne samo na prostoru sjeveroistočne Bosne, nego i na ostalim krajevima. Nismo branili samo svoje ognjište, već smo u najtežim trenutcima nesebičnu podršku pružili i Bihaću, Sanskom Mostu, Zenici, Sarajevu, pa i po cijenu da smo najbolje sinove gubili na tim ratištima – izjavio je Delić.

General Delić smatra da je učinjeno dosta za borce, ali da društvo mora učiniti dodatne napore kako bi pomoglo one najnezbrinutije, odnosno radnike koji su ostali sa neuvezanim radnim stažom ili nezaposleni, a koje više niko ne prima u radni odnos zbog godina starosti.

Organizator obilježavanja godišnjice Drugog korpusa ARBiH je Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

– Zbog epidemioloških preporuka nismo mogli napraviti manifestaciju koju mi smatramo da zaslužuje Drugi korpus ARBiH, ali danas ćemo se družiti, prisjetiti se tih devedesetih godina – izjavio je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Fahrudin Hasanović.

On je u svom obraćanju zahvalio se borcima i zvanicama na dolasku i podršci koju im pružaju.