Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

HADŽOVIĆ: Brega je podržavao politike koje su nas htjele uništiti

Sarajevski novinar Danijal Hadžović objavio je značajan Facebook status u kojem se osvrnuo na odnos Gorana Bregovića prema Sarajevu, te je napravio paralelu između njega i Emira Kusturice.

Status prenosimo u cjelosti:

Godine 2005. u intervjuu sa Senadom Pećaninom pred povratnički koncert Bijelog dugmeta (koji je bio valjda jedna od najgorih živih izvedbi u historiji), Bregović je tvrdio da bi podrška Sarajevu tokom rata značila i podršku Aliji Izetbegoviću i da oni koji su ubijani u gradu nisu njegova raja. Naravno, kada je Srbija bombardovana 1999. kao odgovor na novi pokušaj etničkog čišćenja, ovaj put na Kosovu, nakon što je njen režim prethodnih godina zapalio čitavu regiju, ostavio iza sebe genocid i uzrokovao smrt preko 150.000 ljudi, Bregović je hitro u Atini održao koncert podrške Beogradu. Taj Beograd mu nije bio “Slobin Beograd” i za njega mu nije bilo teško održati koncert.

U novembru prošle godine u emisiji Milomira Marića otkriva kako je Karadžića u ratu pitao “kako ide naša stvar?”, a ovaj mu odgovorio “pobjeđujemo ih 100%”. Rat u BiH je dočekao u Parizu, a mir u Beogradu, gdje je novcem JNA, vojske koja je u to vrijeme razarala njegov rodni grad, snimao film s Kusturicom. Neću se sad vraćati na njegove mnogobrojne “kontroverzne” ratne izjave. I ovo navedeno govori dovoljno o tome za koga je navijao.

Bregović je pripadao onom skupu sarajevskih umjetnika poput Duška Trifunovića (autora najboljih pjesama Bijelog dugmeta), Mome Kapora ili Emira Kusturice koji su ratu što otvoreno, što manje otvoreno, stali na stranu ratnog projekta Miloševića i Karadžića.

Ipak, Kusturica je danas omražen i nedobrodošao u Sarajevu. Bregović s druge strane je ne samo “mangup” i “raja”, nego gradska uprava novcem poreskih obveznike subvencioniše njegovo tamburanje po glavnom gradu na historijskom lokalitetu, predstavljajući to kao gradski poduhvat. Između Kusturice i Bregovića nema nikakve političke razlike. Ima karakterne. Prvi je drčan i direktan, otvoreno istresa svoj intelektualni otpad. Drugi je proračunati profiter, pa govori u alegorijama. Mi smo pak kolektivno glupi, pa prvog proklinjemo jer nam je iskreno govorio i govori šta misli o nama, ali drugog iz našeg budžeta dotiramo iako nam je govorio to isto, samo između redova pa ga nismo skontali.

No ja za razliku od pojedinih SDA-ovskih i ostalih malograđana koji misle da je dovođenje Bregovića za budžetske pare u Sarajevo nekakav kulturni i turistički podvig, prema nekome ko je podržavao politike koje su imale za cilj da me izbrišu s lica zemlje mogu osjećati samo najdublji prezir.

A i vlasti u Sarajevu možda jednog danas shvate da bi istinski kulturni i turistički iskorak napravili ne dovođenjem u Sarajevo olinjalog Brege koji dolazi ionako svugdje gdje može lake pare uzeti, nego recimo Dylana, Springsteena ili Erica Burdona, pošto za one aktuelne muzičare novca i organizacijskih sposobnosti svakako nemaju, zaključuje Hadžović.

DEBLOKADA.COM