Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Sjećanja na Hakiju Turajlića, njegov pozitivan duh i vrijednosti

Predstavnici firme ‘Energoinvest’, rodbina i prijatelji posjetili su mezar bivšeg istaknutog rukovodioca firme ‘Energoinvest’ i bivšeg potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića, kod Ali-pašine džamije u Sarajevu, na 27. godišnjicu smrti.

Alija Turajlić istaknuo je u izjavi novinarima da još nije ništa poduzeto da se otkriju nalogodavci i ubice njegovog brata, rahmetli Hakije Turajlića. Za njega kaže da je značio mnogo, ‘ne samo nama kao familiji, nego i državi’.

– Hakija je, shodno svojim mogućnostima i ogromnom poznanstvu širom svijeta, pokušavao osigurati novac za ovu državu – naglasio je.

Direktorica firme ‘Energoinvest’ Bisera Hadžialjević prisjetila se, na tužnu godišnjicu, Hakije Turajlića kao ‘čovjeka koji je uspio u ‘Energoinvest’ da unese razvoj, ponos i dostojanstvo’.

– Nažalost, samo brojimo godine koje prolaze, radimo sjećanje na našeg direktora i velikog čovjeka. Da je Hakija Turajlić živ, sigurna sam da bi učinio da svi mi – privrednici i ‘Energoinvest’ prođu lakše kroz poslijeratni period. Nažalost, ostaju nam samo sjećanja na velikog čovjeka i nikad ne zaboravimo ono što je učinio za nas – kazala je direktorica.

Ističe da je ‘Energoinvest’ i dalje tu, a nada se da će i kod mlađih generacija razviti pozitivan duh i vrijednosti koje su krasile rahmetli Hakiju Turalića, ali i pokojnog Emerika Bluma.

Hakija Turajlić (8.1.1993.-8.1.2020.) bivši istaknuti rukovodilac firme ‘Energoinvest’ i bivši potpredsjednik Vlade RBiH ubijen je prije 27 godina, na današnji dan. Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić 8. januara 1993. godine vraćao sa sastanka na aerodromu s privrednom delegacijom iz Turske (kojoj se nije dozvolilo da uđe u grad) na punktu Sijera 4 (Kasindolska ulica) zaustavili su pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera, jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Tužilaštvo KS-a podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, a terećen je i za ubistvo Hakije Turajlića. Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi. Prije četiri godine, zbog složenosti predmeta, slučaj je prebačen Tužilaštvu BiH.