Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

NJEMAČKI SVEĆENIK! Aja Sofija je izgubljena kao muzej, za svakog vjernika ona je sada vraćena

Jedan od poznatih njemačkih svećenika Isusovaca Felix Korner iznio je kritike i nazvao “licemjernim” vođenje rasprave o tome zašto je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu. Rekao je kako je Aja Sofija izgubljena kada je pretvorena u muzej, a da svaki vjernik njeno vraćanje u džamiju treba posmatrati na način da ona nije ponovo izgubljena, već vraćena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Korner je, u izjavi za njemački vjerski radio “Domradio” iz Kelna, poručio kako nikome ko vjeruje ne bi trebalo smetati to što se Aja Sofija ponovo upotrebljava kao bogomolja.

Körner je podvukao da ne može shvatiti to da jedan vjernik može biti tužan što je Aja Sofija ponovo postala džamija.

“Papa Franjo je rekao da ga boli. Šta bi vas moglo uznemiriti kad pomislite da je muzej, koji je u vrijeme Ataturka zbog sekularizma prestao koristiti se kao hram i bio mjesto posjete, sada ponovo postao mjesto molitve. Nekoga religioznog te ne može boljeti, može ga smo usrećiti. Ali, naravno javljaju sa stare uspomene. Mi se kao Zapadno kršćanstvo nismo obazirali na Istočni Rim kada su se Osmanlije približavale. 1453. izgubili smo grad, samim time za kršćanstvo smo izgubili i Aja Sofiju. To nas naravno može boljeti”, rekao je Korner.

– “Drugi put smo je izgubili kada je postala muzej”-

Korner je istakao i podsjetio da je pravosuđe odlučilo da Aja Sofija postane džamija.

“Vlasti i sudovi odlučili su postane džamija. I Turci i Erdogan su to rekli. Naravno, sada kao i u slučaju Plave džamije, tamo može ući svako bez plaćanja naknade, i može obaviti molitvu. Ne znam jeste li se molili u nekoj džamiji? Mi imamo priliku reći sljedeće: ‘Kao vjernici, ovo mjesto možemo shvatiti i prihvatiti ne samo kao prekrasno umjetničko djelo, već i kao duhovno mjesto'”, poručio je Korner.

Na pitanje novinara, da li je kršćanstvo u konačnici izgubilo ili nije izgubilo jednu crkvu, Korner odgovara:

“Mislim da je to licemjerje. Smeta mi to, jer mi smo crkvu Svete mudrosti izgubili 1453., a Sveta mudrost je Isus. Ona je od tada džamija, a drugi put smo je izgubili kada je pretvorena u muzej. Tako da mi sada Aja Sofiju nismo izgubili. Kao vjernici mi ovo moramo posmatrati na način da smo je zapravo ponovo vratili”, rekao je Kroner.

– Aja Sofija mjesto međureligijskog dijaloga-

Govoreći o tome kako se nositi s odlukom da se Aja Sofija pretvorena u džamiju, Korner je dodao: “Ako Papa kaže da ga boli, ako pravoslavni i drugi biskupi kažu da ih boli, moraju jasno navesti šta ih to vrijeđa. Jer imaju tužnu uspomenu, jer ne žele biti politizirani.”

Korner je istaknuo kako se može raditi zajedno s Turcima i muslimanima na prijedlozima koji će pokazati da Aja Sofija nije povod teritorijalnih tvrdnji ili pokušaj da se povrijedi kršćanstvo.

Kako je rekao, na taj način Aja Sofija može biti mjesto međureligijskog dijaloga i mjesto razumijevanja.