Pandemija usporila turizam, potrebna dobra priprema za iduću godinu

Ukoliko turizam u ovoj godini ne uspijemo spasiti, a vjerojatno nećemo, potrebno je napraviti dobru propagandu i pripremu za iduću godinu, izjavila je u ponedjeljak na Vlašiću federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Sudjelujući na sastanaku, posvećenom stanju u oblasti turizma i posljedicama pandemije koronavirusa, ministrica Đapo je kazala da je njezino ministarstvo zatražilo od Vlade Federacije BiH da direktno pomogne hotelijerima i turističkim agencijama.

– Jučer sam bila i u Međugorju koje je sablasno prazno, kao i mnoga druga mjesta. Turizma bez turista nema i ja sam nekoliko puta, a i danas ću, pozivala Vijeće ministara BiH da otvori granice čak i bez tesitiranja na koronavirus – naglasila je Đapo.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanske županije (SBŽ) Miroslav Matošević naglasio je da Vlašić, kao i kompletna županija, dijeli sudbinu ostalih turističkih destinacija u BiH, jer je pandemija usporila turističke aktivnosti.

– Nadali smo se boljoj epidemiološkoj situaciji i određenom broju stranih gostiju i gostima iz dijaspore. Međutim, ni broj domaćih gostiju nije na razini koju smo očekivali… U ovo vrijeme Vlašić je trebao biti pun i domaćih i stranih gostiju, ali, eto, prilagođavamo se i planiramo nove programe kako bismo što više sanirali negativne posljedice. Nadamo se da će se situacija smiriti do početka zimske sezone i da ćemo u nju ući što spremniji – kazao je Matošević.

Matošević je ocijenio da turizam, koji bilježi ogormne štete zbog pandemije koronavirusa, nije dobio adekvatnu pomoć vlasti u BiH.

– Turistička zajednica SBŽ-a je, zajedno s privatnim sektorom, sačinila 11 mjera koje bi zadovoljile naše potrebe. Međutim, smatram da je turizam ostao negdje po strani i da nije dobio potrebnu podršku, s obzirom na ugorženost i ekonomski učinak turizma na ukupnu ekonomiju BiH – naglasio je on.

Uz hotelijere i ostale turističke djelatnike, sastanku na Vlašiću prisustvovali su i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, te načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.