Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

SALKIĆ UPOZORIO NAČELNIKA FOČE! Murali moraju biti sklonjeni

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić danas je boravio u Foči gdje se sastao s načelnikom Milanom Vukandinovićem. Povod su posljednja dešavanja vezana za oslikavanje murala osuđenih ratnih zločinaca, što je dodatno uznemirilo povratnike u ovom dijelu BiH.

Salkić je kazao da su posljednji incidenti opteretili odnose Bošnjaka i Srba u ovom gradu te je od općinskog načelnika i predsjednika SO Foča zatražio da sa svoje strane učine koliko mogu da se takve stvari više ne dešavaju.

„Od njih sam tražio da posjete Medžlis IZ Foča, Aladža džamiju i da se uvjere u ono što se desilo i na takav način pošalju poruku da oni ne stoje iza takvih stvari i da zagovaraju drugačiji grad i drugačije odnose. Također sam skrenuo pažnju da murali koji se oslikavaju ovdje u Foči nisu u interesu zajedničkog života i dobrih odnosa Bošnjaka i Srba u ovom gradu te da oni trebaju pronaći način da se takve stvari ne ponavljaju već da se uklanjaju. Imali smo korektan razgovor nakon kojeg će, nadam se, uslijediti i konkretni koraci“ istakao je Salkić.

Dodao je da načelnik Foče tvrdi da ova lokalna zajednica ne stoji iza bilo kakvih aktivnosti koje uznemiravaju povratnike.

„Načelnik Foče je rekao da oni kao lokalna zajednica ne stoje iza tih aktivnosti i da oni osuđuju sve aktivnosti koje ugrožavaju međuljudske, međunacionalne i vjerske odnose te da će učiniti sa svoje strane koliko god mogu da se takve stvari ne dešavaju. Evidentno je da se u Foči pojavila određena doza nervoze među povratnicima nakon iscrtavanja murala, nakon napada na Aladža džamiju i to pokazuje da su odnosi još uvijek krhki i da ih trebamo jačati kako bi stabilnost bila na većem nivou“, istakao je Salkić.

Dodao je da su Bošnjaci u ovom gradu  u značajnoj manjini u odnosu na pripadnike srpskog naroda te da oni koji su većina trebaju povesti više računa  o osjećanjima i svemu onome  što se veže za ljude koji su trenutno manjina.

Govoreći generalno o položaju Bošnjaka u manjem bh. entitetu Salkić je naglasio da se provodi sistemska diskriminacija koja ima za cilj odlazak Bošnjaka s ovog prostora i njihov ekonomski progon, kako ne bi mogli opstati da žive i kako bi se ostvarili ratni ciljevi.

„To je generalna politika koja se proklamira s pozicije Vlade entiteta RS i u nekim lokalnim zajednicama ona je više prihvaćena, u nekim manje. Tamo gdje ta politika nije prihvaćena u značajnijem obliku, Bošnjaci su u boljoj poziciji, dok u lokalnim zajednicama koje slijepo slijede tu politiku koja zagovara tešku poziciju Bošnjaka i otežane uslove za život s ciljem njihovog odlaska, Bošnjacima je teško. Generalno, slika nije ohrabrujuća ali u svakom slučaju postoje lokalne zajednice gdje jeste“, ocijenio je potpredsjednik entiteta RS.

Murali osuđenim ratnim zločincima poput Ratka Mladića ili Draže Mihailovića isctani na fočanskim zgradama, pucanje na povratnike i skrnavljenje Aladža džamije u Foči samo su dio nemilih događaja koji su u proteklih nekoliko mjeseci uznemirili Bošnjake u ovom gradu.

Na to su upozorili i iz Islamske zajednice u BiH navodeći da su Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju posebno u vrijeme ramazana, uz poziv nadležnima  iz manjeg bh. entiteta da se konačno pozabave rješavanjem ovog problema.