BiH MOŽE MIRNO SPAVATI: Ovo su specifikacije srbijanskog modernog borbenog vozila

Kompanija namjenske industriije “Srboauto” iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila “kurjak”, koje će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, pišu današnje “Večernje novosti”.

List navodi da će “kurjak” imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na sat.

“Sveukupno, performanse “kurjaka” za trećinu su bolje od svih konkurenata u svijetu”, kažu u “Srboautu”, navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom “ADG mobiliti” iz Južne Afrike. Dodaju da je 90 posto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci. Direktor “Srboauta” Predrag Tomić kaže za list da će “kurjak” objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

“Kurjak” je ‘haj-tek’ projekat u punom smislu riječi i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svijetu razvoja borbenih vozila”, kaže Tomić.

“Novosti” dodaju da je “kurjak” zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika, prenosi Tanjug. Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima – može da “preskoči” rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na sat. Kupola sa topom je uklonjena i na njeno mjesto je instaliran teleskopski jarbol na kome je montirana osmatračka multisenzorska sprava TOMS, koja na ovaj način moze biti do  četiri metra izdignuta iznad vozila i omogućiti izviđanje bez izlaganja vozila. Velika promjena je i to da je na nekadešnjem mjestu osmatračke sprave ugrađena daljinski upravljiva borbena stanica sa mitraljezom 12,7 mm i opto-elektronskim blokom, koji sačinjava dnevna ničanska sprava, termovizijski kanal i laserski mjerač daljine. Borbeni komplet je 200 metaka. Nivo balistiske zaštite je na nivou STANAG 4569 I nivoa, a dopunski oklop obezbjeđuje nivo zaštite u skladu sa standardom STANAG 4569 nivoa II. Broj ukrcanih vojnika je ostao isti i iznosi 8 -3 stalna člana posade i pet vojnika desantnog odjeljenja. Ugradjeni motor je AMG V8 6.5 snage 128 kW. Zahvaljujući multisenzorskoj spravi sa kojom je moguće osmatranje i iza visokih zaklona, dodatnoj oklopnoj zaštiti i daljinskoj upravljivoj borbenoj stanici, ovo je vec respektibilno izviđacko vozilo sa dobrim odnosom ulozeno – dobijeno. Krajem 2009. god. prikazana je i varijanta na kojoj je montiran prenosni izvidjacki radar PR-15. Radar je na teleskopskom jarbolu, ispod TOMS sprave i može u povoljnim uslovima otkriti čovjeka u pokretu do 7 km udaljenosti, automobil u pokretu na 15 km, odnosno sporijih letelica na 20 km udaljenosti, do visina od 1000 metara.

 

“Kurjak” u punoj konfiguraciji, multisenzorska grupa TOMS i PR-15 i i daljinski upravljiva oruzna stanica 12,7 mm
0