Radončić se lažno predstavio kao opozicionar, ni Ameri ga nisu provalili

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst danas su razgovarali sa liderima opozicionih partija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednici SDP BiH Nermin Nikšić, Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, SBB-a Fahrudin Radončić, Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić, te predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, razgovor sa Palmerom i Eichhorst su ocijenili veoma dobrim i konstruktivnim.

Oni su u izjavi za medije kazali da je opozicija iznijela svoje stavove oko izmjene Izbornog zakona BiH, a ponuđena eventualna rješenja su Aprilski paket, Fileov model i asimetrično rješenje Izbornog zakona BiH. Za neke opozicione lidere su ta rješenja prihvatljiva za druge nisu.

U tom smislu je Nikšić kazao da je SDP BiH spreman  na oba rješenja, Aprilski paket i Fileov model, ali je za njega neprihvartljivo asimetrično rješenje. Istakao je da želi fer i poštene izbore, jer, kako je rekao, svaki put izbori su bili do brojača a ne do glasača.

Za lidera SDS-a Mirka Šarovića, asimetrični model ima najviše šansi za uspjeh. Složili su se u tome, kaže on, da bez obzira na bilo kakav izbor člana Predsjedništva BiH, ako nemamo izmjene Izbornog zakona BiH koji bi bio transparentan, uvele neke novine, to je onda uzaludan posao, jer, zaključio je Šarović, vidimo da se nemilosrdno krade na izborima i da upravo oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić smatra da nije u redu da HDZ i SDA od 1990. godine, kako kaže, vežu zastave a onda da odgovornost za promjene ili izmjene Izbornog zakona BiH sve prebacuju na opoziciju.

Zanimljivo je da je Radončić uspio sebe predstaviti kao opozicionara iako je u vlasti u Vladi FBiH, kao i u nekoliko kantona. Lider SBB-a koristi ulogu opozicije da bi inao opravdanje da kritizira. Upravo je kritika najviši njegov domet. Kada je bio u prilici da pokaže znanje, onda bi se povlačio sa tih pozicija ili bi rezultati bili mršavi. Ovu kamuflažu i lažno perje opozicionara nisu primijetili ni Amerikanci.

On je kazao da je veoma dobra vijest da su Washington i Bruxelles veoma raspoloženi da pomognu Bosni i Hercegovini.

Istakao je da je opozicija tu danas kao dobronamjerni asistenti koji žele da iskoriste ovaj tajming i da BiH dobije pošten Izborni zakon i u smislu međunacionalnih odnosa i što je veoma važno, da ti izbori budu fer i pošteni.

Naglasio je da je opozicija danas pokazala visok nivo tolerancije i inventivnosti da BiH dobije pošteniji i pravedniji Izborni zakon, ali, po njegovim riječima, SBB ne može glasati niti o čemu dok to ne vidi kao rješenje, a „ovdje nema rješenja u kojima neće učestvovati opozicija, tako da nema dizanja ruku na veresije“.

Za lidera PDP-a Branislava Borenovića ključno pitanje koje može riješiti sve probleme u BiH uvođenje optičkog skeniranja, skeniranje glasačkih listića, a to se može postići ako postoji politička volja.

Po njegovim riječima, onaj ko je protiv skeniranja glasačkih listića i tih suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH, „on u suštini hoće da ostane pri tome da se na krađama, lopovlucima i otimačini kreira sudbina ove države, te da na izbornoj korupciji uvodi korupcija u sve strukture sistema“.

Ocijenio je da je danas opozicija pokazala zrelost i spremnost da mijenja izborno zakonodavstvo na način, kako je rekao, da imamo zaista fer i demokraske, poštene izbore i da smo spremni da u tome učestvujemo.

Kazao je i to da je njegov stav i stav Šarovića jasan, za njih je asimetričan model prihvatljiv, da se na direktan način bira član Predsjedništva iz RS-a a druga dva na indirektan način kroz parlament FBiH ili parlament BiH.

Nema konkretnog prijedloga, a Borenović kaže da su u zabludi ako misle da će vladajuća koalicija donijeti određeno rješenje.

Smatra da HDZ, SDA i SNSD žele da što prije prođe ova neizborna godina kako bi, kako je rekao, imali ključ a to je da je nemoguće mijenjati Izborni zakon BH u izbornoj godini.

Za predsjednicu GO Naše stranke Sabinu Čudić šokantna je količina politčke nezrelosti koju su, kako je kazala, danas demonstrirali, Izetbegović i Čović, prebacujući odgovornost na opoziciju.

Iako će opozicija i iz RS-a i Federacije BiH vrlo rado preuzeti odgovornost, ali kako je rekla, prijedlozi koje oni stave na “sto neće se dopasti Izetbegoviću”.

Našoj stranci, zaključila je, nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i dodatno urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa u BiH, ali, sasvim sigurno, „ta rješenja koja stavimo na sto neće se dopasti prije svega Čoviću a onda i Izetbegoviću“.

Na vrlo otvorenom sastanku opozicionih lidera iz RS i FBiH bitne su dvije ključne stvari, pojasnio je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. Jedna je da ne smije ni po koju cijenu doći do opcije da bilo ko može blokirati sistem BiH, „na način da bi sutra, poput Federalne vlade, postojalo neko tijelo koje nakon izbora u tehničkom mandatu provodi nekoliko godina”.

Drugo, rekao je, vrijeme je da međunarodna zajednica nešto da, da bude konkretnija prema građanima BiH, “da nam da nešto što možda nismo ni zaslužili, i u nekim pregovorima naše političke elite i to trebale tražiti od predstavnika međunarodne zajednice”.

Konaković je rekao i to da nema gotovo nikakvih informacija šta znači asimetrično rješenje, te će kada dobiju sve dokumente o tome se pojedinačno izjasniti o svakom detalju.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i sutra će nastaviti razgovore sa političkim liderima u BiH a cilj tih razgovora je pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka EU.