JEDINSTVENI RAČUN JE ODLIČNO RJEŠENJE! Testirajte se da li ste povjerovali u glupost

Prva je Deblokada.com aktikulirala potrebe dijaspore pa je 26. marta 2020. uputila pitanje koje je sadržavalo i sugestiju za premijera FBiH Fadila Novalića da bi bilo dobro da postoji jedinstveni račun za pomoć u borbi protiv korone, kako bi uplaćeno bilo raspoređeno po prioritetima koje odredi Krizni štab FBiH. Premijer je na press konferenciji u Sarajevu saopćio da će to biti realizirano.

– Ministarstvo finansija FBiH radi na otvaranju takvog računa, deviznog i za konvertibilne marke. Imamo veliku ponudu, čak i međunarodnih kompanija, međunarodnih institucija, imamo veliku ponudu naših privatnih kompanija, naših ljudi da daju (pomoć). Ali mi to moramo uraditi na način da to zaista bude transparentno i na jednom mjestu, da možemo vraćati informacije kako se to troši i da bude pod kontrolom Vlade, izjavio je Novalić.

Ubrzo je Vlada Kantona Sarajevo primijenila ovaj model. Otvorili su račun za donacije fizičkih i pravnih lica iz BiH i dijaspore. Ovaj potez naišao je na brojne kritike i ismijavanja u laičkim krugovima. Takvi nisu shvatili da postoje brojni pojedinci koji žele pomoći BiH, ali ne žele samovoljno adresirati novčanu pomoć već traže da vlasti to učine shodno prioritetima. Teško da neko iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Australije ili Kanade zna kojoj bolnici, kojem domu zdravlja ili humanitarnoj organizaciji najviše treba određena pomoć. Dijaspora bi tako mogla i neke ustanove “zatrpati” novcem, a druge bi vapile za njim pa je i zbog toga potrebno da vlasti, koje imaju najbolji uvid u stanje i potrebe na terenu, taj novac najracionalnije rasporede. Zbog toga je potrebna jedna adresa i jedan račun.

Nažalost, dio bosanskohercegovačke javnosti, koju trasiraju analfabete i odmetnici od logike, nije shvatio korisnost i pravičnost modela “jedan račun”. Potez sarajevske vlade su htjeli prikazati kao nesposobnost i želju da vlasti prigrabe narodni novac. Nisu uvidjeli da mnogi sa zebnjom prate stanje u BiH i da žele pomoći svojoj državi, te da se kreiranjem jedinstvenog računa izbjegava njihovo lutanje u administrativnim podacima, brojnim odvojenim računima i vaganje potreba mnogobrojnih zdravstvenih institucija i humanitarnih organizacija. Zato se može zaključiti, ne samo da su kritičari poteza Vlade KS neupućeni i nesposbni da racionalno i pragmatično rezonuju, već su i neosjetljivi za potrebe i želje svojih sunarodnjaka koji žive izvan BiH, bez sposobnosti da imaginiraju njihovu poziciju i ograničenu mogućnost sagledavanja situacije u BiH. Takvim kritičarima ništa ne znači ni činjenica da su mnoge vlade u svijetu na isti način postupile, otvorile su jedinstvene račune za pomoć.

Za onaj dio javnosti koji nije upoznat sa razlozima i ciljem odluke Vlade KS, te je zbunjen kritikama – s jedne strane, i pohvalama i opravdanjima – s druge, jedan od načina da spoznaju šta je ispravno je da konsultuju stavove Ivane Marić. Činjenice su uvijek nasuprot analiza ove starlete. U ovom slučaju, Marić je kritikovala otvaranje računa.

DEBLOKADA.COM


Preporučujemo:

0