Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

POKLON ZA PRAZNIK! Bosanci izgradili vjetropark Podveležje

Svečanom ceremonijom u ponedjeljak je ozvaničen završetak radova na Vjetroelektrani “Podveležje 1”, prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, a svečanosti su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

Nažalost, dodao je, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.

– Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane – kazao je Džaferović te pritom istakao kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan nezavisnosti BiH.

Istakao je da energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije, predstavlja izuzetno važno državno pitanje.

– Zato me iznimno raduje što je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju – kazao je član Predsjedništva BiH.

Govoreći nadalje o značajkama samog vjetroparka, napomenuo je kako su fascinantni podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. te o smanjenju emisija CO2.

– Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar – naglasio je Džaferović i dodao da je ovo prvi veliki projekt Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je upozorio na važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su našoj zemlji potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

– Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja naš doprinos ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i naš doprinos paketu ‘Čista zelena energija za sve Europljane’ – kazao je u svom obraćanju član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Vjetroelektrana Podveležje, instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Četvorka hvali Bandića iako ga je Sarajevo kaznilo zbog zagovaranja trećeg entiteta