Četvorka hvali Bandića iako ga je Sarajevo kaznilo zbog zagovaranja trećeg entiteta

U povodu smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo uputili su izraze saučešća porodici, prijateljima i građanima Zagreba.

Iako je Bandić zagovarao treći entitet u BiH, što je jedna vrsta njene podjele, to nije smetalo političkom bloku sa sjedištem u Sarajevu, a koji je pomogao da Mostar dođe u ruke HDZ-a, da iskažu hvalospjev o Bandiću.

“Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i nadam se uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost izabrati svoje predstavnike”, rekao je Bandić u martu 2014.

Dok drugi dužnosnici čestitaju Dan nezavisnosti BiH, predstavnici Četvorke, koju čine stranke na čijem su čelu Elmedin Konaković, Predrag Kojović, Nermin Nikšić i Ibrahim Hadžibajrić, opet se ponašaju kao Dragan Čović, te hvale Bandića. Treba podsjetiti da je Bandiću nakon spornih izjava, Gradsko vijeće Grada Sarajeva oduzelo titulu Počasnog građanina Sarajeva. Ni ovaj čin distanciranja od bandića iz 2014. godine, nije bio dovoljan sarajevskim vlastima da uvide koliko se Bandić ogriješio o Sarajevo i BiH.

– U vremenu kada tužne vijesti sustižu jedna drugu i kada se opraštamo i ispraćamo iznenadno preminulu rodbinu, prijatelje i kolege, vijest o smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, primili smo sa nevjericom i tugom. Osoba iznimne životne energije, dugogodišnji prvi čovjek hrvatske prijestolnice i vizionar, nesporno je zaslužan što je Zagreb izrastao u modernu metropolu. Kao Hercegovac porijeklom, što je uvijek isticao i time se ponosio, ostao je snažno vezan za svoj rodni kraj. Vezan je bio i za Bosnu i Hercegovinu, za Sarajevo koje je sa ljubavlju posjećivao i koje ga je uvijek toplo dočekivalo.

Obilježio je hrvatsku politiku i razvoj Zagreba u teškom, poslijeratnom periodu. Njegovim odlaskom ostaje praznina za sve one koji se ga voljeli i cijenili, a povijest će obilježiti i pamtiti njegovo mjesto i ulogu u modernoj hrvatskoj državi. Izraze iskrenog saučešća upućujemo njegovoj porodici, prijateljima i građanima grada Zagreba – stoji u saučešću čelnika i članova Skupštine i Vlade KS upućenom povodom smrti Milana Bandića.