– Bošnjaci u ovim teškim vremenima izuzetnih globalnih i regionalnih kriza, nisu u situaciji da se kao nacionalni, politički i vjerski faktor međusobno dijele i atomiziraju. Politički plularizam je neophodan zemlji, ali nam je jednako važno i da imamo ugled i autoritet Islamske zajednice i ugled uvaženog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji nisu okrnjeni i koje ne treba pokušavati spustiti na dnevnu politiku ili u milje bilo koje predizborne kampanje – rekao je Radončić.

Dodao je kako je obaveza svakog Bošnjaka, a naročito političkih lidera, da imaju u vidu da su nas Islamska zajednica i njeni autoriteti stoljećima sačuvali kao vjeru i narod.

– To su temeljne vrijednosti nas evropskih muslimana, naše tolerancije prema drugima i drugačijima, ali i tolerancije unutar samih nas. Stoga apelujem na političare da instituciju reisu-l-uleme sačuvamo od sebe i drugih, a s druge strane svako od političkih subjekata koji poštuje ovo što sam prethodno rekao, treba da ima osjećaj da jednako pripada našoj Islamskoj zajednici kao i bilo koja druga politička stranka – rekao je Radončić.

Kazao je i kako “ima stranaka koje svojataju Islamsku zajednicu – nije to nikakva tajna – ali mi to nećemo komentirati”.

– Kao što nije ništa novo da sve jake vjerske zajednice, pa i u Evropi, bivaju naklonjenije pojedinim političkim opcijama jer su im jednostavno iz mnogo razloga i ideoloških pozicija bliže. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se, na poziciji vjerskog lidera, pokazao kao čovjek koji zna, umije i razumije svoju ulogu i njenu važnost i mislim da i on i mi možemo da budemo ponosni načinom kako je do sada obavljao svoju dužnost – rekao je Radončić.

On je podsjetio da se SBB od osnivanja zalaže za čistu poziciju moderne države u kojoj se tačno zna uloga političkih stranaka i vjerskih zajednica.

– U tom smislu mi Bošnjaci nemamo nikakvih ozbiljnih problema zbog kojih bi sumnjali da tako neće i ostati. Znači, prevažna je uloga reisu-l-uleme da bi se problematizirala iz ugla potreba dnvene politike ili u predizborne svrhe – zaključio je Radončić u svom obraćanju, saopćeno je iz SBB-a.