Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Kovačević: OHR ne može intervenisati u entitetskim ustavima jer nisu dio Dejtonskog sporazuma

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, smatra da bi visoki predstavnik eventualnim nametanjem izmjene Ustava Federacije BiH prekršio svoje ovlasti koje su mu date Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Najavljene eventualne odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta izazvale su burne rasprave i osude, uključujući i masovne proteste u Sarajevu, a Kovačević je kazao da se radi o namjeri OHR-a da kroz termin “deblokade Federacije“ donese odluke kojim bi se izvršila intervencija na više propisa samo u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, prema informacijama kojima raspolažemo, a to nisu informacije iz medija, OHR za sada nije uvažio potrebu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetima u kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije, čime se vrši i direktan udar na demokraciju u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, OHR nije za sada uvažio niti postojanje moje apelacije pred Europskim sudom za ljudska prava, koja upravo zadire u najveći dio pitanja na koja OHR želi intervenirati, što može dovesti do takve situacije da se mojom apelacijom pobijaju odluke samog OHR-a i traži njihovo stavljanje van snage. To nije dobro, jer bi zasigurno dovelo do umanjenja kredibiliteta samog visokog predstavnika, zatim cijelog OHR-a, kao i dijela međunarodne zajednice koja ovo podržava“, naveo je Kovačević u pisanom komentaru na aktuelnu situaciju u BiH.

Kovačević je dalje naveo da su tačni navodi da prema novom nacrtu izmjena Izbornog zakona BiH visoki predstavnik želi dokinuti formiranje vlasti prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

“Odnosno tačna formulacija glasi – prema posljednjem popisu, a to je onaj iz 2013. godine, što bi značilo da se bez potpune implementacije Aneksa VII ili povratka svih protjeranih građana ove zemlje, nastoji uvesti jedno novo činjenično stanje kojim se legaliziraju rezultati genocida, etničkog čišćenja i cijelog niza ratnih zločina. Zato je moje mišljenje da ulaženje u tako delikatan prostor zasigurno ne može stabilizirati političke odnose, kao ni cjelokupne društvene odnose u Bosni i Hercegovini. Mislim da takva situacija kojom dominira destabilizacija, u geopolitičkom smislu odgovara onim zemljama koje osporavaju put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez“, rekao je Kovačević.

Ističući kako su lokalni ili općinski izbori potpuno druga priča, Kovačević je pojasnio da se eventualna odluka OHR-a ne bi odnosila na tu vrstu izbora.

On dalje smatra da bi visoki predstavnik eventualnim nametanjem izmjene Ustava Federacije BiH prekršio svoje ovlasti koje su mu date Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Hoće svakako, jer je OHR odgovoran isključivo za civilni aspekt Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg poznajemo pod kolokvijalnim nazivom Dejtonski mirovni sporazum. Dakle, entitetski ustavi nisu dijelom Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR ne može vršiti intervencije prema njima. Ako bi OHR krenuo tim putem, bilo bi to pravno nasilje, veoma lako osporivo pred nadležnim sudskim instancama. Ne znam ko pravno savjetuje visokog predstavnika, ali u dokumentima koje smo vidjeli, postoji nekoliko krupnih pravnih grešaka, toliko velikih, da to utječe i na povjerenje javnosti u to da li OHR uopće zna šta radi“, upozorio je Kovačević.

U slučaju da visoki predstavnik nametne pomenute izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, Kovačević smatra da bi građani i probosanske političke stranke prvo trebali razmotriti namjere ili predumišljaj OHR i dijela međunarodne zajednice da učini to djelo.

“Takve namjere očito nisu iskrene, jer se pravnim nasiljem nastoji, kako to oni vole reći – dati nekome nešto, pa bih iskoristio priliku da uputim poruku da bi to značilo dati nešto politici koja je pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICTY) iz Haga utvrđena kao udruženi zločinački poduhvat. Uvijek kada nekome date nešto, to u pravilu znači da ste nekom drugom uzeli nešto, a ovdje se radi da bi se uzela demokracija, suverenitet, ljudska prava i vladavina prava državi Bosni i Hercegovini, odnosno građanima koji vole ovu zemlju. Kada uzmete ova četiri elementa jednoj zemlji, onda ste joj skoro sve uzeli, što znači da sve bosanske stranke, da sve nevladine organizacije, svi pojedinci koji vole ove zemlju, trebaju poduzeti sve kako bi se ova zemlja zaštitila od nepopravljive štete koja joj se namjerava učiniti. Instrumenata ima više, onih pravne prirode da pred domaćim i međunarodnim sudskim instancama pokrećemo postupke, kako bismo zaštitili demokraciju, suverenitet i ljudska prava, dok bi tu ustavnu kategoriju vladavine prava, koja u svojem temelju znači jednakost svih pred zakonom bez izuzetaka, koristili kao jedan od ključnih elemenata. Uvođenje ‘etničkih kvota’ ili ‘etničkih izbornih pragova’ ne postoji nigdje u zemljama Europske unije, tako da je sve ovo što OHR namjerava eventualno uraditi, jedno veliko poniženje Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Tu ulazimo i u političke elemente, koje ćemo zasigurno koristiti. Znamo odakle vjetar puše i kome je ovo u interesu, tako da ćemo se boriti i izboriti za demokraciju, suverenitet, ljudska prava i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, jer druga opcija je etnički rezervat ili etnički tor, u kojem, siguran sam, najveći broj građana ove zemlje ne želi živjeti. Ova zemlja postoji skoro hiljadu godina, jako je ponosna i uspjela je preživjeti i nadživjeti sve njene dušmane. Preživjećemo i ovo“, zaključio je Kovačević.