Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Peradari apeluju za podršku domaćoj proizvodnji

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH uputio je danas apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da podrže domaću proizvodnju i time spase najmanje 5.000 radnih mjesta.

Naglašeno je da su troškovi proizvodnje porasli usljed povećanja cijene stočne hrane i većih troškova transporta izazvanih promjenom uzovno-izvoznih ruta zbog izbijanja pandemije. Osim ovoga, prodajne cijene mesa peradi i jaja su najniže do sada i cijelom sektoru prijeti nesolventnost i poslovanje sa gubicima.

Od vlasti očekuju pomoć u povećanju izvoza u EU, uključujući početak izvoza konzumnih jaja, te pružanje finansijske podrške i poticaja za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH Edin Jabandžić naveo je da bi bez posla moglo ostati 5.000 radnika, te da očekuju pomoć države, kako je urađeno sa crvenim mesom.

Govoreći o proizvodnji jaja, kopredsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH Predrag Miličić istakao je da je stanje isto kao i sa proizvodnjom mesa peradi, te je naglasio da je nophodno pokretanje aktivnosti na dobijanju odobrenja za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU gdje se trenutno mogu izvesti samo jaja za preradu.

Bh. peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata. U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan. Proizvodnja pokriva većinu potreba domaćeg tržišta dok se skoro 20 odsto proizvoda izvozi, saopćeno je iz Odbora.

U apelu vlastima Koordinacioni odbor je naglasio da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija, a bh. javnost još jednom su pozvali da kupuje domaće.