Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Otvorena džamija u Kaćunima, nije došao Bećirović a sutra će pitati zašto mu nije bliska Islamska zajednica

Uz prisustvo nekoliko hiljada vjernika i zvanica u Kaćunima jesvečano otvorena nova džamija pri Medžlisu Islamske zajednice Busovača, prenosi Anadolu Agency (AA). Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ Safet Softić, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija zeničiki Mevludin ef. Dizdarević, brojni imami, predstavnici političkog i javnog života, poput predsjendika SDA Bakira Izetbegovića, kao i predstavnici Katoličke crkve s područja Srednjobosanskog kantona (SBK).  Nije bio prisutan Denis Bećirović. Kako da Islamska zajednica i reisu-l-ulema budu imalo bliski Bećiroviću kada on ne dijeli vrijednosti, kada mu je bliža parada od otvaranja džamije? Zato su se našli prozvani i nedavnom govoru reisu-l-uleme, jer je on rekao da trebamo slijediti one koji se ponašaju kao i njiov narod, vole otvaranje džamija.

Reisul-ulema Kavazović je ovom prilikom naglasio kako je džamija kompas i temelj duhovnog bića vjernika, javila je Novinska agencija MINA:

“Džamije su Allahove kuće, ali i mjesta našeg okupljanja i naše radosti. Džamija u Kaćunima je impozantna građevina, a iskreno se nadam da će je vjernici svojim prisustvom oživjeti, da će biti mjesto njihove molitve i nade. Kaćuni su dobro mjesto“, poručio je Kavazović.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović ukazao je na važnost džemata Kaćuni, kako za Muftijstvo travničko, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Brojnost današnjeg skupa jasno kazuje o tome koliko nam znači ovaj čin, te kazuje koliko je objekat lijep i kakve pobožne džematlije ima. Obradovani smo. Mi gradimo džamije zbog potrebe, a ne zbog nekog inata ili prkosa. Izgradnjom ove džamije postajemo jedninstveniji i bolji“, kazao je Adilović.

Glavni imam MIZ Busovača hafiz Adnan ef. Srebrenica kazao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u historiji džemata Kaćuni.

“Medžlis Islamske zajednice Busovača je u proteklom periodu sagradio veliki broj džamija, mesdžida. Za sve to bilo je potrebno mnogo rada, truda, dogovoranja, ali kada postoji dobar nijjet, svi poslovi će biti realizovani“, istaknuo je on.

Imam džemata Kaćuni Eldin ef. Buljina također je naglasio da je otvorenje džamije višedecenijski san džematlija Kaćuna.

“Ovo je veliki dan. Gradnja džamije je završena 2019. godine, ali smo zbog pandemije bili prinuđeni sačekati sa otvorenjem. Hvala Bogu, dočekali smo i ovo“, izjavio je Buljina.

Na svečanosti otvorenja prisutnima su se prigodno obratili i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te načenik Busovače Asim Mekić.

Vakifi džamije u Kaćunima su Nijaz i Senad Orman.