Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Ljiljani i lik Jovana Divjaka na Vijećnici u čast ovog čudesnog Beograđanina

Povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, direktora Udruženja Obrazovanje gradi BiH, večeras je upriličena projekcija na sarajevskoj Vijećnici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dragi Jovo, hvala ti za sve!” pisalo je večeras uz fotografiju Jovana Divjaka na projekciji održanoj na inicijativu novoizabrane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Na ovaj način glavni grad Bosne i Hercegovine želio je simbolično odati počast Divjaku na svemu što je uradio tokom života za grad i državu.

Gradonačelnica Karić je na društvenim mrežama napisala da je general Divjak simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

“U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje Obrazovanje gradi BiH pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama. Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti, iz Bosne i Hercegovine. U ime Grada Sarajeva i svoje lično ime, upućujem iskreno saučešće porodici i prijateljima”, navela je Benjamina Karić.

Iz Udruženja Obrazovanje gradi BiH objavili su da će se komemoracija Jovanu Divjaku održati u utorak u 11 časova u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će sahrana biti obavljena isti dan u 14 časova na gradskom groblju Bare.

Jovan Divjak, bivši general Armije RBiH, preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 84. godini, nakon duge i teške bolesti.