Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

OTIMANJE BOŠNJAČKE POVIJESTI! Stećci u temeljima križa u Grahovčićima

Koliko je snažan poriv da se neutrališu i pogrešno interpretiraju tragovi autohtone bošnjačke kulure u našoj zemlji, pokazuje i primjer iz sela Grahovčići u općini Travnik. U sklopu mjesta gdje je postavljen katolički križ, nalaze se stećci.

Katolizacija nacionalnog blaga Bošnjaka, iz perioda dok su se pripadnici svih konfesija tako zvali u srednjovjekovnoj Bosni, upravo ima za cilj poistovjećivanjem i uvlačenje stećaka u okrilje jedne vjere i jednog naroda sadašnje BiH. Hoće se kazati da se stećci naslanjaju na križ u simboličkom i povijesnom smislu, pa tako poručiti da su ih katolici nekada u prošlosti koristili kao svoje nadgrobne spomenike. Tako se okupacijom steća želi reći da su oni potvrda katoličkog starosjedilaštva na ovim prostorima čime bi se trebali svi drugi elminirati ili marginalizirati u tom bitnom povijesnom razdoblju. Prvenstveno se želi anulirati činjenica da su pripadnici crkve bosanske autohtoni, da su oni prvenstveno i u najvećem broju ukapani pod stećcima, spomenicima koji su povijesno vrelo Bosne.

– Neko stećke bagerom zgrće, neko ih prodaje, neko ih u temelje štala i kuća ugrađuje, a neko i u temelje spomenika, poput ovog u selu Grahovčići kod Ovnaka. Nerijetko na stećcima piše: “Blagosloven ko pročita i zmisli se, a lud koji privali”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

DEBLOKADA.COM

Da li bi se digli protesti da je Šerif uz harmoniku održao koncert u Narodnom, kao što je Vrećo ‘sevdisao’ uz trubače?