Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Organizacioni odbor – Negatori genocida moraju biti kažnjeni

Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine pozdravlja odluku koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida.

– Godinama smo istrajni u borbi za istinu o genocidu i pravdi za žrtve. Ukazivali smo u proteklim godinama na potrebu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida zbog sve izraženijeg negiranja, omalovažavanja i ponižavanja žrtava, pogotovo od strane visokih zvaničnika – navode iz Organizacionog odbora.

Napominju da je bilo krajnje vrijeme da se donese odluka koja tretira pitanje negiranja genocida, te da je sam čin donošenja odluke o zabrani negiranja genocida prvi korak.

– Nadamo se da odluka i zakonske odredbe koje se odnose na zabranu negiranja genocida neće biti samo mrtvo slovo na papiru, nego da će imati praktičnu primjenu, te da će se prema onima koji negiraju genocid postupati po zakonu. Sigurno da će biti onih koji će nastaviti negirati genocid, ali mi ćemo insistirati da nadležni rade svoj posao u skladu sa zakonom i da takvi budu kažnjeni – ističu iz Organizacionog odbora.

Dodaju da je zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici generacijski zločin i da kao takav mora biti opomena cijelom čovječanstvu kako bi se spriječili novi zločini i genocidi, a negatori genocida moraju biti kažnjeni.

– Odluka o zabrani negiranja genocida je takođe generacijska, i odluka za budućnost generacija koje tek dolaze. Generacija koje treba da žive u miru. Mi ćemo i dalje nastaviti našu borbu u nadi da ćemo pronaći, identifikovati i dostojno ispratiti na vječni počinak naše voljene koji su brutalno ubijeni i  za kojima godinama tragamo. Pored toga, nastavit ćemo govoriti istinu i insistirati na pravdi za žrtve. Očekujemo procesuiranje odgovornih ratnih zločinaca koji se do sada nisu našli pred licem pravde, ali i svih onih koji negiraju genocid – saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.