Palestinski muslimani spriječili jevrejskog ekstremistu da zapali crkvu u Jerusalemu

Palestinci su spriječili da jevrejski ekstremist zapali rimokatoličku crkvu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a riječ je o Crkvi svih nacija koja se nalazi kod Getsemanskog vrta na Maslinskoj gori, javlja Anadolu Agency (AA). Vedi Abu Nassar, podsekretar crkvenih poglavara u Svetoj zemlji, rekao je da je vatra vrlo brzo ugašena. Abu Nassar naglasio je važnost crkve koja se prema kršćanskoj vjeri, tu se prorok Isus molio neposredno prije raspeća. Skrenuo je pažnju na mogućnost da je dotični pokušaj paljenja učinjen iz “rasističkih” razloga. Abu Nassar zahvalio se onima koji su ugasili vatru, uhvatili počinitelja i predali ga policiji.

Prema očevicima, jevrejskog ekstremistu, koji je pokušao zapaliti crkvu spriječili su Palestinci muslimani Mahmud i Hamza Ucac i crkveni stražar Christian Fadi El-Moorish. Hamza Ucac izjavio je za AA da se njegova kuća nalazi pored crkve i da je prijatelj sa crkvenim stražarima i svećenicima.

“Mi, kao muslimani već stoljećima živimo zajedno sa svojim kršćanskim prijateljima na ovom području. Poštujemo i brinemo o njihovim svetima baš kao što oni štite naše svece”, rekao je Ucac.

Kako je kazao, odmah je intervenisao, kada je shvatio namjeru jevrejskog ekstremiste. Napominjući da je takav čin zabranjen u svim religijama, posebno u islamu, Ucac je naglasio da su palestinski muslimani i kršćani u jedinstvu protiv jevrejskog fanatizma u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Izraelska policija je saopćila ranije da je 49-godišnji izgrednik u jednu od najpoznatijih rimokatoličkih crkvi ušao kao posjetitelj, a da je potom po crkvi prosuo zapaljivu tečnost i zapalio je.