Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Muftija Pitić: Velika vjerovatnoća da je pucano na džamiju Aladža

Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić izjavio je da je velika vjerovatnoća da je pucano na džamiju Aladža u Foči te istakao da je “to napad na našu zajedničku ljepotu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon što smo ustanovili da se obrušio dio kamena sa šerefe munare Aladža džamije pozvali smo naravno nadležne organe da naprave uviđaj. Postoji velika vjerovatnoća da se desila pucnjava, dakle, da je munara Aladža džamije gađana. Tužni smo zbog toga. Tužni na dva načina. Prvo zato što je ovaj grad tokom izgradnje i nakon izgradnje Aladža džamije prihvatio tu džamiju svojom, nismo imali problema i incidenata, ali očito je da postoje ljudi koji ne mogu da podnesu ljepotu. Nažalost, ono što dodatno usložnjava situaciju je činjenica da ovdje postoji velika količina naoružanja koje je zakonom zabranjeno”, rekao je muftija Pitić.

Muftija Pitić je kazao da, koliko mu je poznato, zakoni u Bosni i Hercegovini ne dozvoljavaju nošenje oružja velikog kalibra, a ovakva oštećenja na džamiji nije moglo izazvati oružje malog kalibra, “to je moralo biti nešto veće i neko ko zna kako se puca“.

“Nadamo se da će istraga pokazati šta se dogodilo i na koji način, mi nećemo da prejudiciramo ništa, ali pozivamo sve one koji su obavezni da rade svoj posao, samo da rade svoj posao i ništa više od toga. Naša mala bošnjačka zajednica ovdje će nastaviti da egzistira unatoč ovoj provokaciji koja se desila, nasrtaju, napadu na našu Aladžu, na našu ljepotu, našu zajedničku ljepotu koja krasi ovaj grad”, poručio je Pitić.

Podsjetio je da su imami prijavili da su čuli pucnjavu iz automatskog oružja te istakao da je to česta pojava u Foči. Muftija Pitić je rekao da ne zna “kome treba da takvo nešto toleriše“.

Do pucnjave je, prema nezvaničnim informacijama, došlo preksinoć. Jutros su pripadnici CJB Foča obavili uviđaj u kompleksu Aladža džamije.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimar Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki dijelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.

 Oštećena šerefa munare Aladža džamije