Općina Centar – Počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći za 62 porodilje

Služba za finansije, privredu i LER Općine Centar Sarajevo do kraja sedmice će početi s uplatom pomoći na bankovne račune za 62 porodilje s područja te općine, nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći.

Ukupno će biti uplaćeno 17.600 KM, od čega će 26 porodilja koje su postale majke po prvi put dobiti po 200 KM, 23 porodilje po 300 KM za rođenje drugog djeteta, njih deset po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, te tri porodilje po 500 KM po osnovu rođenja blizanaca.

Taj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine s ciljem poboljšanja nataliteta na području te lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama osigurano je 100.000 KM te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa za novorođenčad.

– S obzirom da je još uvijek na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području Kantona Sarajevo, higijenske pakete za novorođenčad na adrese porodilja će dostavljati volonteri Općine Centar – pojasnila je pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, saopćeno je iz te općine.

0