U Sarajevo stigla vrijedna medicinska pomoć: Katar pokazao da je iskreni prijatelj BiH

Cargo letom iz Dohe danas je avionom Dreamliner Boeing 787 u Sarajevo dopremljena vrijedna medicinska pomoć za Bosnu i Hercegovinu. Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH istakla je da je pomoć vrijedna oko šest miliona konvertibilnih maraka (KM) te da je Katar pokazao da je iskreni prijatelj BiH, jer se odlučio da pošalje medicinsku opremu, uprkos činjenici da je u daleko težoj situaciji kada je pitanju pandemija koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Turkoviće se posebno zahvalila Šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, emiru Katara i katarskom narodu na vrijednoj pomoći.

“Namijenjena je bolnicama u BiH. Biće podijeljena putem kriznog štaba, odnosno poslije informacije koju će primiti Vijeće ministara. Država Katar je istinski prijatelj BiH. Istinske prijatelje čovjek prepoznaje kada je u nevolji, a pogotovo kada se uzme u obzir da je Katar u ovom času isto tako u vrlo teškoj situaciji kada je riječ o pandemiji. Ima gotovo 35.000 zaraženih ljudi. Dakle, mnogo više nego što je ovdje u BiH i ipak su uprkos svemu tome našli i volje i snage da pošalju našem narodu pomoć. To je prva pomoć koja dolazi iz zemalja Zaljeva, iako je predsjedavajući Predsjedništva gospodin Šefik Džaferović uputio pisma svim liderima Zaljeva sa zamolbom za pomoć“, naglasila je Turković.

Ministrica je dodala da je prvi svjetski lider, koji je došao poslije rata u BiH, bio otac sadašnjeg emira Katara, Hamid Šeik Hamid Al Thani. Što, prema njenim riječima, znači da je Katar kada god je BiH bila potrebna pomoć, priznanje, podrška, uvijek bio tu. Turković je izrazila nadu da će pomoć biti od koristi bh. bolnicama, jer se radi sofisticiranoj medicinskoj opremi za intenzivnu njegu i operacione sale.

“Radi se o zaštitnoj opremi koja je potrebna prilikom operacija. Riječ je o specijalnim odijelima, o specijalnim operativnim maskama i ostalim zaštitnim dijelovima opreme. Dakle, nema respiratora, nema takvih uređaja. Vrijednost opreme je negdje otprilike oko šest miliona maraka“, zaključila je Turković.

Hamed bin Tai Al Hajri, otpravnik poslova ambasade Katara u BiH, prenio je pozdrave vladara i naroda Katara te naglasio da je emir Al Thani odgovorio na molbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Bez obzira što je i Katar pogođen koronavirusom emir je dao upute da pošaljemo ovu humanitarnu medicinsku pomoć našim prijateljima u BiH. Želim da kažem da je veliko prijateljstvo između BiH i Katara učinilo da BiH bude jedna od rijetkih zemalja kojoj je Katar pružio pomoć u ovoj teškoj situaciji. Nadam se da će ova pomoć pružiti podršku narodu BiH u borbi protiv ovog virusa i da bude dokaz velikog prijateljstva BiH i Katara“, kazao je Al Hajri.

 

0