Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Oni su je izabrali: Da li Hrvati misle kao i njihova predsjednica?

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom trodnevnog boravka u Izraelu i susreta sa predsjednikom ove zemlje Reuvenom Rivlinom izjavila je da je BiH vrlo nestabilna, da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama, da je ta zemlja danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova te da su neki vrlo nasilni i provaljuju ljudima u domove”.


Prva reakcija u BiH je bilo negiranje ovakvih tvrdnji i propitivanje da li je to usamljeni glas loše susjede ili njeno mišljenje dijele građani Hrvatske.
Provjerili smo to među čitateljima Index.hr. Mnogo je onih koji su kritikovali svoju predsjednicu.

Ilija Čolić (Rijeka): Ti se uvažena predsjednice brini za Hrvatsku. Pustite više Bosnu na Miru. Koliko je meni poznato, Bosna i Hercegovina je priznata država koja ima svoje predsjedništvo i svoju vladu. Nije mi jasno, non-stop nešto popujete Bosni. Rješavajte vi važnija pitanja s Slovenijom ili tražite ratnu odštetu od Srbije. A da, za to nemate hrabrosti.

Zoran Lukić (Washington): Poslje ovakve sramotne gluposti preostaje jedino da joj Bosna zabrani da kroči nogom preko Save, a nažalost nazad u Hrvatsku je moramo pustiti jer sumnjam da bi je u Izraelu htjeli zadržati.

Krunoslav Dent (Umag): Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje narod bira političare koji se više bore za tuđu zemlju nego za svoju.
A taj narod će i dalje birat iste te koji se više brinu za druge nego za svoje. Zna se da smo najgluplji na svijetu.


Ipak, u manjem broju komentara daje se podrška izjavama Grabar-Kitarović.

Krunoslav Stojanović (Zagreb): Svi vi koji komentirate, a ne znate što se događa u BiH, po meni niste relevantni. U svakom gradu BiH po ulici non-stop šetaju mudžahedini dugih brada i dugih bermuda (njihovo obilježje), te sve muslimanke nose burke. Hrvati i Srbi u BiH, a vjerujem i susjedne države, su u velikom strahu od radikalnih muslimana i to je problem Ujedinjenih naroda, a da ne spominjem one koji se vraćaju iz Sirije i Afganistana koliko su opasni po društvo u cjelini.

Top-komentar, onaj koji je dobio najveću podršku ispod objave ove vijesti je negiranje izjava i kredibiliteta predsjednice Grabar-Kitarović.  

Sanja Mišković (Zagreb): Katoličkom radiju pjeva “Krist na žalu”, u Gloriji priča o jogi i meditaciji, Izraelcima govori o militantnom islamizmu. Kada dođe u Sarajevo govorit će o bratstvu i jedinstu. Kakva publika, takva spika.

Može se reći da većina državljana Hrvatske ne dijeli stavove svoje predsjednice u tvrdnjama o militantnom islamu u BiH. Logičan je zaključak da politički establišment u Hrvatskoj nije vjerodostojan reprezent tamošnjeg čovjeka.

DEBLOKADA.COM