Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je u Sarajevu organizovao sastanak u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, s fokusom na pitanje izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Sastanku je prisustvovala delegacija kompanije “ArcelorMittal” Zenica, najvećeg proizvođača i izvoznika čelika, te predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH. Osim zeničkog “ArcelorMittala”, značajni proizvođači i izvoznici čelika su firme “Komerc-mali” iz Prnjavora i “FerroKeš” iz Mostara.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trogovine i ekonomskih odnosa BiH, povod današnjeg sastanka bila je Odluka koju je Republika Srbija donijela 26. juna 2020. godine, o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, u skladu sa pravilnikom Svjetske trgovinske organizacije.

Ministar Košarac izrazio je razumijevanje zbog ovakve odluke Republike Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu čelika.

-Zatražio sam od predstavnika zeničkog ‘ArcelorMittala’ i Spoljnotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju – poručio je ministar Košarac.

On je najavio da će uputiti dopis Ministarstvu trgovine Republike Srbije u kojem će zatražiti službeni stav u vezi s mogućnošću iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina.

– Republika Srbija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH. Od ključnog je značaja da poštujemo izuzetno dobre bilateralne odnose, kao i značajan spoljnotrgovinski rast između dvije zemlje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja za obje zemlje, te omogućili domaćim proizvođačima u sektoru metalne industrije nastavak uspješnog poslovanja – naglasio je Košarac.

On je potcrtao da Republika Srbija u konkrenom slučaju vodi transparentan postupak, te izrazio uvjerenje da će ova država uvažiti argumente da proizvođači rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH nisu povećali prodaju svojih proizvoda na tržištu Srbije.

-‘Uvažavajući dobre spoljnotrgovinske odnose sa Srbijom, uvjeren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju – zaključio je ministar Košarac, saopćeno je.