Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

EMRIĆ! BiH mora planirati sredstva za migrantsku krizu

Bosna i Hercegovina je nadležna za migracije i azil i mora planirati neophodna finansijska sredstva za saniranje šteta i posljedica koje nastaju zbog migrantske krize – poručio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Jasmin Emrić (A-SDA), nakon što nije usvojen njegov amandman za pomoć u rješavanju migrantske krize.

– Tražena su simbolična sredstva od 450.000 KM za saniranje posljedica migrantske krize. Usvojen je budžet bez sredstava za to – istakao je Emrić.

Kaže kako se vlasti, s jedne strane, zalažu za rješavanje krize i podršku za upravljanje migrantskom krizom, ali da se, s druge strane, ništa u budžetu ne planira za to.

– To jedno s drugim ne ide. Ja stvarno ne razumijem zašto se taj simboličan iznos nije mogao pranirati, da bi se pomoglo pravosudnim institucijama u USK- naveo je.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici usvojio je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Za su glasala 23 poslanika, osam ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.

U budžet nije ugrađen amandman koje je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović novinarima je kazao da se traženi novac nalazi u budžetskoj rezervi i da će biti implemetran prema institucijama Unsko-sanskog kantona.