Obilježena godišnjica pada zaštićene zone, herojske Žepe

U Žepi je danas obilježena 25. godišnjica pada ove zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN). Program je započet intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u kompleksu spomen-obilježja i šehidskog mezarja, a pred duše šehida Žepe u džamiji “Mehmeda ef. Hajrića” goraždanski muftija Remzija ef Pitić proučio je Šehidsku dovu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas smo obilježili godišnjicu pada zaštićene zone. Na današnji dan na punktu UNPROFOR-a zarobljeni su komandant odbrane Žepe Avdo Palić i članovi Ratnog predsjedništva Žepe Mehmed ef. Hajrić i Amir Imamović i taj datum obilježavamo kao godišnjicu pada Žepe. Istovremeno, danas je i prva godišnjica otvorenja centralnog šehidskog spomen-obilježja. U situaciji u kojoj jesmo, zbog koronavirusa, broj učesnika smo reducirali, ali smo željeli nastaviti kontinuitet i ne prekidati tradiciju obilježavanja, uz poruku da, po mom mišljenju, pravde nema niti će je biti na ovom dunjaluku”, rekao je Elvedin ef. Selimović, glavni imam MIZ Žepa.

Bh. javnost godinama je pratila sudbinu i nadljudska nastojanja supruge i ostalih članova porodice da pronađu Palićeve posmrtne ostatke. Potraga je trajala 14 godina, piše portal Faktor. Posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice, u novembru 2001. godine, zajedno sa ostacima još osam žrtava. U Palićevom slučaju uzorak nije bio “genetski dovoljno dobar”, zato je pri prvom podudaranju s uzorcima krvi u ICMP-jevoj bazi pokazana podudarnost s Palićevom sestrom i djecom u svega 22 posto. Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarja u Visokom, pod oznakom NN. Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazala je da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića.

Otvorena je danas i Ratna spomen-soba Žepske brigade ARBiH, koja sadrži ratne fotografije sačuvane nakon pada Žepe te zanimljivu maketu na kojoj su prikazane linije odbrane ovog malog mjesta u istočnoj BiH.

Obilježavanju su, pored ostalih, prisustvovali izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja FBiH i drugi.

 

0