Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Novi uspjeh turske industrije: Domaći helikopter dobio i motor turske proizvodnje

Turska namjenska industrija ranije je predstavila domaći višenamjenski helikopter Gokbey, a proteklog vikenda je predstavljen i motor koji će pokretati tu letjelicu, a i motor je u potpunosti razvijen domaćim kapacitetima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklog vikenda je uz videokonferencijsko​​​​​​​ obraćanje i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Eskisehiru predstavljen nacionalni helikopterski motor TS1400, koji je proizveden u turskoj kompaniji TEI.

Predstavljanju su prisustvovali i turski ministri industrije i tehnologije Mustafa Varank i odbrane Hulusi Akar, a riječ je o motoru koji će biti inkorporiran unutar turskog domaćeg helikoptera kojeg je razvila kompanija TUSAS.

Turski inženjeri centra TUBITAK razvili su helikopterski motor kojeg krase snaga od 1.660 konjskih snaga i najnovija tehnološka dostignuća.

Još jedan od noviteta u toj oblasti u Turskoj je i razvoj tehnologije korištenja legure nikla i titanijuma, čija tržišna cijena je 6.000 dolara po kilogramu.

Turski višenamjenski helikopter Gokbey bi nakon testiranja s domaćim turskim motorom trebao letjeti od 2024. godine.

Riječ je o helikopteru koji će biti korišten u vojne i civilne svrhe za transport, ambulantne i spasilačke intervencije. Namijenjen je za dnevne i noćne letove i u izuzetno teškim vremenskim uvjetima.

Let prvog prototipa tog helikoptera uspješno je realiziran u septembru 2018. godine, a serijska proizvodnja se očekuje već od naredne godine.

Helikopterski motor TS1400