ĆUDIĆ: Odstupite s pozicija! ZILDŽIĆ: Neka Ćudić plati porez, pa neka onda dijeli lekcije

Šefica Kluba zastupnika i zastupnica Naše stranke u predstavničkom domu Parlamenta FBiH pozvala je federalnog premijera Fadila Novalića i dopremijerku Jelku Miličević da svojim ostavkama “otvore put ka formiranju nove Vlade i ekonomskom oporavku FBiH”. Ćudić navodi da je FBiH trenutno najnefunkcionalniji nivo vlasti u čitavoj BiH, čija Vlada je “sada već međunarodno poznata po korupcijskim skandalima”. Ona navodi da bi Novalić i Miličević morali barem imati pravnu i političku odgovornost da odstupe sa svojih pozicija.

Na ovo je reagirao zastupnik SDA u Predstavičkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić. Kazao je da bi federalna zastupnica Sabina Ćudić prije nego što krene držati lekcije o funkcionisanju Federacije trebala platiti porez za firmu Studio Kolektiva koju je vodila.

– U svojim biografijama zastupnica Ćudić se voli hvaliti svojim “iskustvom u privatnom sektoru”. Činjenica jeste da je onda vodila firmu Studio Kolektiva ali i da nije uplatila ni marku poreza državi, o čemu su izvještavali mediji, navodi u svojoj izjavi Zildžić.

Ako želi držati lekcije o zakonitosti, dodaje on, onda neka prvo objasni činjenicu da je “varala državu i Poresku upravu, što bi se svuda kaznilo brutalnim kaznama zatvora, a samo se ovdje tolerišu takve stvari zastupnici Ćudić jer ona očigledno vodi politiku koja odgovara HDZ-ovim strukturama u pravosuđu.”

-Na koncu ovo sramotno izjednačavanje HDZ-ovih ucjena kojim je povezan izbor nove Vlade FBiH i Izborni zakon sa svima drugima, nije ništa drugo nego rad zastupnice oĆudić na skrivanju odgovornosti HDZ-a i nuđenje HDZ-u da sa Četvorkom, kao “poželjnim partnerom”, pravi vlast. Legitimno je da Ćudić to traži ali neka to otvoreno kaže građanima a ne ovako podmuklo, zaključuje u reakciji zastupnik Salko Zildžić.