Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Odakle da agresorski policajac iz RS Radenko Žarković hapsi po Sarajevu?

Nakon vijesti o hapšenju novinarke Nidžare Ahmetašević, saopćeno je da je ona dobila prekršajni nalog i 500 KM koje treba platiti zbog narušavanja Zakona o javnom redu i miru. Uz ovu informaciju saopćeno je da je MUP KS otvorio unutrašnju istragu protiv dvojice policajaca koji su uhapsili novinarku. Zanimljivo je što je jedan od policajaca Radenko Žarković. To je onaj koji je došao naknadno na mjesto događaja i prvi savladao novinarku.

Deblokada je prostim pregledom Facebook profila ovog pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo primijetila da je on etnički Srbin. To, svakako, nije problem, ali mora se primjetiti da je do prije nekoliko godina on živio u entitetu RS. Na jednoj od objava ukazao je da je rodom iz Kalinovika a da je živio i u Trebinju. Preskočit ćemo i te silne trobojke, Jelen pivo, pa čak i pjesme posvećene četničkim borcima.

Sada dolazimo do problematičnih podataka. Radenko Žarković teško da je bio u odbrambenim snagama države BiH tokom rata. Sa sigurnošću se moće reći da je tokom rata, s obzirom da je policajac, službovao u entitetu Radovana Karadžića.

Krenemo li dalje u istraživanje njegovog Facebok profila, dolazimo do dokaza da je nacional-šovinista. To potvrđuje njegova objava od 6. avgusta 2017. Uz fotografiju sa Vrela Bosne napisao je: “Vrelo Bosne, ali nas otjeraše Arapi, postavili čergu, ne možeš nigdje maknut”. Ovdje je jasan antiarapski naboj koji upotpunjuje uvreda da su oni čergari.

I sljedeći detalj upućuje na mogući zaključak da je Radenko Žarković nacional-šovinista. Opet je riječ o objavi od 6. avgusta 2017. godine. Ispod fotografije na kojoj je sa ženskom osobom ispred Saborne crkve u Sarajevu, Žarkovićev Facebook prijatelj Selmo Hodžić ga je pitao: “I jel Sarajevo gdje je nekada bilo?” Na ovo policajac Radenko odgovara: “Ni nalik. Ostale samo lijepe uspomene i još poneki jaran”. Opet Hodžić pita: “Što?” Tu dolazi Žarkovićev odgovor koji pokazuje njegovu nacionalnu mržnju prema nesrbima: “Pitaj Arape, Turke, Šiptare i ostale rođene Sarajlije”. Ako objektivno analiziramo ovu komunikaciju, jasno je da u njoj Žarković promatra Sarajevo kroz prizmu nekad i sad. To znači da vjerovatno dugo nije bio u tom gradu. Deblokada garantira da Žarković nije bio u Sarajevu tokom rata, već da je bio sa druge, agresorske strane. Ta agresorska agresivnost i mržnja, potpuno je dokazana nabrajanjem nacija koje mu smetaju i kroz koje demografski netačno opisuje Sarajevo. U spektru etniciteta koje mrzi prosječan velikosrpski agresor, neizostavni su upravo oni koje je policajac Radenko nabrojao: Arapi, Turci i Šiptari (pežorativno).

Radenko Žarković je i guslar u Srpskom kulturno-umjetničkom društvu “Boško Vujadin” iz Istočne Ilidže (RS). Vujadin je poginuli četnik, ubica Sarajeva kojeg su branioci neutralisali 1993. godine u Kijevu. Znači, u Sarajevo 2021. godine službuje policajac koji je član SKUD koje nosi ime po – četniku. Dodajmo i to da SKUD “Boško Vujadin” redovno čestita tzv. “Dan Republike Srpske”.

Otkuda sada u Sarajevskoj policiji Radenko Žarković koji je u ratu bio u RS? Kako se osjećaju branitelji BiH zaposleni u MUP-u KS kada gledaju Žarkovića u svojim redovima? Zašto će Sarajevu policajac koji je okorjeli nacional-šovinista i koji mrzi trenutnu etničku sliku Sarajeva? Ovdje ostavimo po strani rasprave o ponašanju novinarke i policije. Pitamo otkuda nekome pravo da zaposli Karadžićevog policajca u Sarajevu da hapsi bilo koga od naših građana? (POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE KOJE DONOSIMO U NASTAVKU)

DEBLOKADA.COM

Pozivamo čitatelje, ukoliko imaju ikakvih saznanja o Radenku Žarkoviću a posebno o njegovoj ratnoj prošlosti, da nas kontaktiraju putem Facebook stranice.

Žarković se gnuša nad Arapima
Ponižavanje Sarajeva i nacional-šovinistički komentari

 

Trobojke dominiraju Žarkovićevim profilom

 

Žarković je guslar u SKUD koje se zove po četniku Vujadinu
Žarkovićevo društvo odaje počast poginulim četnicima koji su ubijali Sarajevo

 

Žarkovići