Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Od Perinovića i Kljujića do Čovića: HDZ BiH slavi 29. godišnjicu osnivanja

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) osnovana je na današnji dan prije 29. godina u Sarajevu, a tim povodom čestitala je svim osnivačimaa, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima godišnjicu osnivanja.

“Prije 29. godina naši osnivači osnovali su stranku koja je bila ključ i predvodnik očuvanja svoga identiteta, kulture i jezika. Zato im posebno hvala, jer su utkali put svemu onome što je HDZ BiH danas.

Prvi predsjednik HDZ-a BiH bio je ugledni sarajevki doktor Davorin Perinović. Evo šta je 2014. rekao u intervjuu za Večernji list.

“Najveće zasluge za moj politički angažman ima don Ante Jelić, tadašnji župnik Marijin dvorske župe kojoj je pripadala moja obitelj. Jedne večeri smo razgovarali o tadašnjem političkom ozračju u bivšoj državi, konkretno o njezinom raspadu, i dakako o budućem položaju Hrvata u novostvorenim političkim okolnostima. Tom prigodom mi je donio Glasnik HDZ-a iz Zagreba. U to vrijeme kod mene su se javile dvojbe oko toga gdje se angažirati. Dvojio sam između Veselice i Tuđmana. No, nakon dužeg razgovora, don Ante Jelić mi je kazao: ‘Pokušaj se javiti u HDZ u Zagrebu’. Poslao sam jednostavno pismo u kojem sam naveo da sam impresioniran plemenitim idejama njihova pokreta te da želim surađivati s njima. Nakon desetak dana nazvao me Ivan Bobetko, sin Janka Bobetka, nakon čega smo dogovorili susret u Zagrebu. Nakon toga je već u drugom broju Glasnika HDZ-a u cijelosti objavljeno moje pismo. Tom prigodom sam se upoznao i s Jankom Bobetkom i tada je dogovoren susret s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Susret s dr. Tuđmanom je dogovoren u 23 sata u noći, a s obzirom na to da je UDBA tada još uvijek sve pratila i bilježila. Sastanak je bio u Nazorovoj 59. Vrata nam je osobno otvorio dr. Tuđman i srdačno nas primio. On je tada govorio, ako se što ne poduzme, stanje za Hrvate će biti katastrofalno. Nakon tog susreta počinju pripreme u organiziranju HDZ-a u Sarajevu i BiH”.