Ministar Ramić u Teočaku otkrio spomen-obilježje

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u naselju Sniježnica u opštini Teočak otkrio novoizgrađeno spomen-obilježje šehidima ukopanim u mjesnoj zajednici Sniježnica, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju iz Ministarstva reseljenih osoba i izbjeglica bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i hercegovine (FBiH) podsjećaju da je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

“Danas se sjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su položili živote za ovo što danas imamo. Stekli smo slobodu koju ćemo pod svaku cijenu čuvati. Trebamo ljubomorno čuvati slobodu i mir, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove i njihove porodice. Ti su ljudi dali svoje živote za univerzalne vrijednosti koje nemaju materijalnu mjeru. Teočak je simbol otpora i evo danas smo simbolično otkrili spomen-obilježje koje će nas trajno podsjećati na žrtvu koju su podnijeli najhrabriji sinovi ovoga kraja”, kazao je Ramić.

Obilježavanju Dana šehida su, pored ministra Ramića, prisustvovali predstavnici šehidskih i boračkih organizacija, mještani Sniježnice, te načelnik općine Teočak Tajib Muminović.

Izgradnju spomen-obilježja su sufinansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Općina Teočak i drugi donatori.