Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

OČEKIVANO! Poslali smo pismo srbijanskim medijima, ne zanima ih masakr u Srebrenici

Deblokada je 12. aprila poslala vijest o godišnjici masakra na igrališu u Srebrenici na deset email adresa medija u Srbiji. Politika, RTS, Alo, Espreso, Informer, Kurir, Dnevno, Srbija danas, Objektiv i Blic su dobili naše pismo. Bilo je to naše mini istraživanje o stanju medija u susjednoj državi.

– Ovdje je vijest o godišnjici masakra nad civilima Srebrenice koji su se 12. aprila 1993. okupili na igralištu. Očekujemo da podsjetite javnost na zločin u kojem su odmah ubijena 74 civila, a od ranjavanja ih je podleglo mnogo pa se broj ubijenih popeo na više od 100. Nemojte obraćati pažnju na to čije su granate, niti ko su ubijeni civili. Zločin je zločin, žrtva je žrtva. Da li ćete objaviti vijest?, pismo je koje smo uputili i uz koje smo dodali link sa našeg portala gdje su detalji o godišnjici i zločinu.

Zašto smo poslali samo tu vijest? Zato što je nedvojbeno da se zločin desio i da su žrtve bile civili na igralištu. Zato što je to zločin planetarnih razmjera jer su u trenutku ubijene 74 osobe, a mnoge su umrle u bolnici pa se broj žrtava popeo na oko 100. Ipak, od deset medija, niko nije objavio ništa.

Ovaj test za utvrđivanje odnosa srbijanskih medija prema događajima i ličnostima iz perioda agresije, u kojoj je i ta zemlja učestovala, najbolji je dokaz da ga nimalo nisu promijenili protok vremena i sudski utvrđene činjenice. Ako znamo da su mediji najbolji odraz stanja svijesti jednog društva, time je još više zabrinjavajuća ova spoznaja. Ovakve stvari ih eliminiraju iz društva civiliziranih zajednica.

Iako se moglo pretpostaviti da u Srbiji nemaju nimalo empatije prema nesrpskim žrtvama, ipak je strašno kada se u to uvjerite vlastitim očima i preko konkretnog primjera.

DEBLOKADA.COM


Preporučujemo:

ČETIRI GRANATE NA IGRALIŠTE I 74 UBIJENIH! Obilježena 27. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima