Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

ČETIRI GRANATE NA IGRALIŠTE I 74 UBIJENIH! Obilježena 27. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

Ispred igrališta osnovne i srednje škole u Srebrenici počast nevinim žrtvama ubijenim na današnji datum 1993. godine odali su zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić te predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida. Oni su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama koje su ubijene na današnji datum, a na tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve.

Na današnji dan 1993. godine četiri granate isapljene s položaja srpske vojske na mjestu su ubile 74 i ranile više 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina podlegla na putu do bolnice i u bolnici.

Za ubistvo tih bošnjačkih civila još niko nije odgovarao.

Obilježavanje godišnjice zbog pandemije koronavirusa bilo je drugačije nego proteklih godina, simbolično.

– Danas smo obilježili stradanje Bošnjaka koje se dogodilo 12. aprila 1993. godine. Obilježili smo na način kako su nam uslovi dozvolili zbog situacije u kojoj se nalazimo. Tog dana od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja poginule su 74 osobe, ali veliki broj osoba je ranjen. Mnogi od ranjenih nisu preživjeli, tako da je ubijeno više od stotinu osoba. Tih dana u Srebrenici je vladao haos, tako da je bilo teško smjestiti izbjeglice, a kamoli zbrinuti sve ranjene. Naša obaveza je da se sjećamo žrtava, a nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni – rekao je Hamdija Fejzić.