Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Obilježena godišnjica ubistva Nefise Osmančević, prve civilne žrtve u Kalesiji

Na spomen obilježju Nefise Osmančević prve civilne žrtve agresije na Kalesiju, danas su predstavnici Općine Kalesija položili cvijeće i proučili fatihu. Tom prilikom je šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović ukazala na važnost sjećanja svih žrtava agresije i mlađim naraštajima pričati o svemu što se dešavalo na ovim prostorima.

– Daleko nadmoćniji neprijatelj je 2. maja započeo s napadima na Gojčin i Jelovo Brdo ubijajući i rušeći sve pred sobom samo iz razloga što je riječ o muslimanima koji su glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine – istakla je Mujčinović.

Ona je ujedno predstavnicima MZ Jelovo Brdo i Gojčin čestitala Dan Mjesne zajednice, istakavši da je ponosna na sve ono što su učinili u odbrani u toku agresije, ali i za sve ono što čine u miru kako bi svima bilo bolje u ovim naseljima.

Uime Vijeća MZ, Ruvejd Osmančević je naglasio da mještani tih naselja pamte kroz šta su prošli 1992. godine kada su ih napali vojnici JNA i njihove prve komšije te da nikada neće zaboraviti svoje civilne žrtve, šehide i poginule borce koji su život dali za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na preporuke Kriznih štabova, ove godine obilježavanje godišnjice pogibije Nefise Osmančević proteklo je bez većeg prisustva mještana, saopćeno je iz Općine Kalesija.