MLADIĆ U SREBRENICI! Provokacije i poniženja Bošnjaci doživljavaju svakodnevno

Srebreničani su ogorčeni zbog sve učestalijih provokacija kojima su izloženi, a najnovija su plakati sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”, kojima je 11. januara bilo obljepljeno nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici.

Kasnije su Bošnjaci potrgali plakati i odlučili sttai na crtu negatorima genocida i provokatorima.

Preživjela žrtva streljanja tokom genocida u Srebrenici Nedžad Avdić za Fenu je izjavio da ove provokacije, teror, zastrašivanje i poniženja Bošnjaci u Srebrenici i Podrinju doživljavaju skoro na dnevnoj osnovi, te da im je cilj da se onemogući njihov opstanak na ovim prostorima.

– To nije ništa drugo nego nastavak Karadžićeve direktive broj sedam iz proljeća 1995. godine. Ne očekujem da će policija ovog entiteta nešto uraditi, s obzirom da su oni imali svoju ulogu u genocidu 1995. godine i oni to podržavaju – smatra Avdić.

Poziva Tužilaštvo BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te nadležne institucije s drugih nivoa vlasti, a posebno političke predstavnike Bošnjaka da, kako je rekao, konačno poduzmu određene mjere dok ne bude kasno te da prestanu takve stvari osuđivati samo saopćenjima.

-Sve ima granice i ne može se trpjeti ovakav teror koji je skoro na dnevnoj bazi. Naći će se neko ko će reagovati, ali će tada biti kasno. Stoga apelujem da se nešto uradi na vrijeme i da se ovakve stvari sasijeku u korijenu – poručuje ovaj Srebreničanin.

Dodaje kako su ove provokacije bolne i podsjećaju na situaciju iz jula 1995. godine.

– Poslije našeg povratka situacija je išla u nekom pozitivnom smjeru. Međutim, dolaskom ove vlasti i načelnika koji negira genocid i odobrava ove stvari, jer svi znamo da su se održavale promocije raznih knjiga koje negiraju zločin i vrijeđaju žrtve, nama šalju poruku da mi trebamo odavde otići i da smo nepoželjni. Konačno treba nešto poduzeti i neprepuštati preživjelim žrtvama da se same bore, jer ova situacija nikako nije dobra – zaključio je Avdić.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Fadila Efendić za Fenu je kazala da su majke ogorčene te apelira na nadležne institucije da spriječe ove provokacije.

– Strah me je za buduće generacije, jer mladi zaslužuju da žive u miru, a ne u gradu u kojem su prisutne provokacije. Mislim da ove provokacije dolaze iz Srbije, i nama koji živimo ovdje ove provokacije su bolne. Teško mi je što se nakon genocida moramo suočavati sa ovakim stvarima u našoj Srebrenici – istakla je Efendić.

Smatra da je potrebno tražiti pomoć Ureda visokog predstavnika i Predsjedništva BiH te drugih institucija koji mogu i žele zaustaviti učestale provokacije nad Bošnjacima.

– Srebrenica bi trebala imati poseban status, jer je bila zaštićena zona. Ovo što se dešava nije samo sramota srpskog naroda, nego i cijele Evrope. Majke danas skupljalju koste svoje djece, a oni se naslađuju time. Mi ne možemo sami i Srebrenici treba pomoć drugih – poručuje Efendić.

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”. Poručuju kako na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti da u Srebrenici nije počinjen genocid, te najavljuju da će plakate lijepiti i u Bratunci i Milićima.

 

0