Obilježena 18. godišnjica prve kolektivne dženaze u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježena 18. godišnjica prvog ukopa posmrtnih ostataka žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović poručio je da su preživjele žrtve zahvalne svima koji se bore za istinu o genocidu u Srebrenici.

-Posebna zahvalnost preživjele žrtve iskazuju bivšem visokom predstavniku Paddyju Ashdownu i bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, kao i majkama Srebrenice. Mi se danas nalazimo ovdje da obilježavamo i čuvamo istinu o dešavanjima iz jula 1995. godine – izjavio je Hafizović.

Ističe da se genocid desio planski te da su zločinci pokušali da prikriju ostatke ubijenih, o čemu svjedoči veliki broj primarnih i sekundarnih grobnica. Nažalost, neki od počinioca genocida još su, kako je rekao, na slobodi i obnašaju funkcije u nekim od institucija entiteta RS.

-Mi hoćemo i moramo širiti istinu i ovdje raditi na istraživačkom radu o dešavanjima – kazao je Hafizović.

U Memorijalnom centru Potočari danas je bio prisutan i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, predstavnici Uprave Memorijalnog centra Potočari, članice Udruženja majki Srebrenice, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica ef. Faruk Hasanović te predstavnici incijative “Moja adresa Srebrenica“.

Prva dženaza u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine i tada je ukopano 600 žrtava genocida. Tokom te godine u Memorijalnom centru su klanjane tri dženaze žrtvama. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve genocida, a treća 20. septembra 2003. kada je ukopano 107 osoba.