O NAPADU IZ SRBIJE! Daferović: Gomila neistina o meni, Komšić: Džaferović je čestit čovjek

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović se za vrijeme građanskog rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbijednost Zenice, susreo sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem, podaci su do kojih su došle “Novosti” iz diplomatskih izvora u Sarajevu, dio je teksta pomenutog beogradskog medija.

U nastavku ove novine pišu da je Džaferović, poznat po tome što je za vrijeme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda “El mudžahedin”, susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Sulejmanijem gdje god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske nacionalne garde u napadima i zločinima na Srbe i srpske položaje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u saopćenju za javnost, koje je reakcija na pisanja srbijanskih meidja, naveo da je Srbijanska obavještajna služba, po mnogo puta viđenom receptu, preko režimskih beogradskih medija, Novosti i Tanjuga, ponovo plasirala gomilu neistina o njemu.

– Ovaj put je riječ o nebuloznom pokušaju da me se dovede u vezu sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem. Pri tome se reciklira stara, davno raskrinkana laž velikosprskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima. Sam sadržaj objavljenih tekstova, u potpunosti satkanih od neistina, ne bi zaslužio ni jedno slovo reakcije, da nije riječ o poruci koja mi se preko režimskih srbijanskih medija šalje kao članu Predsjedništva BiH – navodi se u saopćenju.

Džaferović dodaje kako je očigledno da predstavlja branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govori istinu o agresiji, zločinima i genocidu, „koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje izmijeniti“.

– Ta ideologija nije digla ruke od Bosne i Hercegovine i ovakvim udarima pokušava ušutkati bošnjačke političare, te oslabiti pozicije države BiH, i posebno bošnjačkog naroda. Novi propagandni udar iz Srbije neće me spriječiti da nastavim iznositi istinu i dosljedno se borim za interese Bosne i Hercegovine – navodi Džaferović u saopćenju za javnost, prenosi Pres služba Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio  propagande navode srbijanskih medija na račun Džaferovića.

– Džaferović je čestit čovjek, a napadi srbijanskih medija su obične i beskrupolozne laži. Također, ti napadi nisu samo napadi na Džaferovića nego se radi o kontinuiranim pokušajima diskreditacije institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i diskreditacije države Bosne i Hercegovine. Svi koji uvažavaju i poštuju državu, a djeluju u politici, u obavezi su da ih osude i nazovu pravim imenom. Ukoliko se to ne desi, sutra će meta biti neko drugi – rekao je Komšić za Fenu.