Nova većina u TK smijenila Vladu, Vujović i Komšić smatraju to napadom na ustavni poredak

Nova skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, koja ima 18 zastupnika, danas se nije pojavila na zvanično zakazanoj hitnoj sjednici Skupštine TK na kojoj je trebalo da se razmatra između ostalog Prijedlog budžeta TK za 2021. godinu i odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, već je održala svoju sjednicu izvan zgrade bez prisustva 17 drugih zastupnika.

Na toj sjednici nova većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, smijenila je skupštinsko rukovodstvo i Vladu TK te imenovala novi saziv kantonalne vlade.

Ovakav način preuzimanja vlasti u TK Žarko Vujović ocijenio je kao napad na ustavni poredak, navodeći da je izvršen državni udar i da “nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo”.

Vujović je pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštvo da zaštiti kantonalne institucije, kao i visokog predstavnika na hitnu reakciju.

Nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da održavanje nelegalne Skupštine TK od strane dijela zastupnika legalne Skupštine TK predstavlja izravan napad na ustavni poredak TK i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

– Potpuno je neprihvatljivo da se vlast u TK pokušava mijenjati parainstitucionalnim metodama, i fomiranjem paralelnih nelegalnih skupština, čemu smo svjedočili u osvit agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam nadlažne pravosudne institucije da s tim u vezi poštujući odgovarajuće zakonske odredbe, procesuiraju odgovorne za pokušaj nelegalnog preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu, te političke opcije kojima ti zastupnici pripadaju, da se vrate u okvire legalnog političkog djelovanja – poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog ureda.