Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

FBiH potpisala ugovor za 500.000 vakcina, sa Pfizerom se pregovara o novih 1.200.000

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je danas u Mostaru da je Vlada većeg entiteta Bosne i Hercegovine potpisala ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je istakao Novalić, ”zbog klauzule tajnosti o detaljima ugovora” danas je odbio govoriti. Poznato je da su Kinezi u prošloj sedmici potpisali ugovor i poslali ga diplomatskom poštom, a do danas se čekalo da novi vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić formalizuje funkciju, čime je postao ovlašten za potpisivanje ovakvih ugovora. Ovo je inače prvi ugovor koji je Vlada potpisala, a odnosi se na direktnu nabavku cjepiva protiv COVID-a 19.

“Vlada Kine je odobrila iznos za svih pola miliona doza. Javnost treba znati da smo poduzeli, poduzimamo i poduzet ćemo sve za nabavku vakcina. Nikad nismo odustali od bilo kakve mogućnosti za nabavku. Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom vlasti, dok posredstvom Ruskog fonda, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo pokušavamo nabaviti Sputnjik V. Naglašavam da je za nabavku Sputnjika struka tražila dodatna pojašnjenja i zato nam nije jasno zašto kantonalnoj vlasti u Sarajevu to smeta i zašto bespotrebno uznemirava javnost. Sve nedoumice se moraju riješiti u okviru institucija. Pozivam ih da nastavimo saradnju. Hvala Ambasadi NR Kine u BiH, kao i našoj ambasadi u Kini“, izjavio je Novalić.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić rekao je i kako se uveliko direktno pregovara sa kompanijom Pfizer, te kako se ”od njih nastoji kupiti 1,2 miliona cjepiva”.

“Od toga bi milion bio za FBiH, a 200.000 za RS. Sa svima pregovaramo i nastojimo ispuniti brojne zahtjeve. Traži se dokumentacija, a mi to šaljemo u skladu s mogućnostima. Ne želimo zatvoriti nijedna vrata. Uskoro bismo trebali imati značajniji broj cjepiva, čime ćemo ubrzati imunizaciju u zemlji. Dosad je putem COVAX mehanizma i brojnih donacija stiglo 269.207 cjepiva, a ukupno je administrirano 164.780 vakcina. Prvom dozom je cijepljeno 134.299 građana, a drugom – 30.481 građanin. Za sve koji su se cijepili prvom dozom, čuva se i druga. Cijepljenje će biti okončano u skladu sa planom. Tih 269.000 se odnosi samo na FBiH. Tu se ne računaju odlasci u Srbiju i Hrvatsku, niti cijepljenje u RS-u. Za kolektivni imunitet trebamo prebaciti 50 posto cijepljenja. Veliki broj ljudi je prebolio COVID-19. Treba nam dakle cijepljenje milion građana. Moramo sagledati važnost interesa stanovništva za cijepljenje. Istraživanja kažu da raste interes stanovništva“, rekao je Skočibušić.

Dodao je i kako postoje obećanja o skoroj isporuci vakcina iz Kine.“Što se tiče Pfizera, oni će nam dati tačnu dinamiku o isporuci. Ne odgovara nam da dobijemo milion cjepiva odmah, već na više mjeseci jer ih trebamo čuvati na temperatura od minus 80 celzijusa. Ako bude potrebe za docjepljivanje trećom dozom, također moramo imati dovoljno doza i za narednu godinu. Prva isporuka koja je najavljena Vladi Kantona Sarajevo je 20 do 30.000 doza komponente A. Doza komponente B će biti isporučena do 90 dana. Upozorili smo Vladu FBiH da to može biti problem, jer nismo sigurni u učinak odgođenog cijepljenja, kao i da stanovništvu treba reći da će morati čekati tri mjeseca umjesto tri sedmice“, istakao je Skočibušić.