Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Nova Kasaba: U ovoj školskoj godini nastavu će pohađati 125 učenika

Novu školsku godinu u Edukativnom centru u Novoj Kasabi pohađat će 125 učenika od prvog do devetog razreda, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas počinjemo s novom školskom godinom. Nastavu će pohađati 125 učenika. Sve je isto kao i prethodnih godina. Nastavni kadar koji će predavati učenicima će doći iz Sarajeva, preko osnovne škole ‘Malta’. Nama ništa ne preostaje nego da djeci poželimo sretan početak nove školske godine, da budu uspješni i vrijedni učenici, a najbitnije da odrastu i budu dobri ljudi”, rekao je Muhizin Omerović, predstavnik roditelja djece koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi.

Već nekoliko godina bošnjačka djeca s područja Konjević Polja i mjesta koja gravitiraju u blizini nastavu pohađaju u Edukativnom centru u Novoj Kasabi. Problem je nastao, između ostalog, što djeca po nastavnom planu i programu RS-a nisu bila u mogućnosti da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Ustavni sud BiH je u junu ove godine donio odluku kojom je utvrđena diskriminacija u obrazovanju djece povratnika Bošnjaka. Time je Ustavni sud BiH poništio odluku Vrhovnog suda RS iz 2018. kojom se negiralo postojanje diskriminacije bošnjačkih učenika.

“Iako je Ustavni sud donio presudu u našu korist, ništa se nije promijenilo. Čak nije iskazana ni dobra volja, da se bilo šta mijenja. Nas roditelje niko nije kontaktirao iz ministarstva, niti iz škole ‘Petar Kočić’ gdje su djeca nekad išla na nastavu. Tako da mi nastavljamo u ovoj školskoj godini kao što je to bilo i u prethodnim”, rekao je Omerović.