NEUM – STOLAC! Od 36,5 kilometara ceste, ostalo je da se završi još deset

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić najavio je da će nova saobraćajnica Stolac – Neum biti u potpunosti izgrađena i otvorena u proljeće sljedeće godine.

– Izgradnja ove dionica puno puta je obećavana i stanovnici Stoca i Neuma su s nevjericom gledali hoće li ikada biti završena. I evo, ako Bog da, to ćemo za nekih pola godine konačno privesti kraju – izjavio je ministar Lasić prilikom posjete delegacije Vlade FBiH gradilištu te saobraćajnice.

Po riječima direktora Cesta Federacije BiH Ljube Pravdića, od ukupno 36,5 kilometara koliko je duga ta dionica ostalo je završiti još 10 kilometara.

– Izgradnjom ove ceste profitirat će i Stolac i Neum. Skratit će se put, neće se ići preko Republike Hrvatske i bit će benefita za cijelo ovo područje. Mnogi su sa nevjericom na početku govorili da se to obećava 40 godina, ali evo mi smo sve to završili – izjavio je Pravdić.

Nakon izgradnje ceste Neum – Stolac krenut će se i u izgradnju obilaznice kod Stoca.

– To je jedna mini obilaznica koja će biti duga 1,3 kilometra i rok za izvođenje radova poslije završetka imovinsko-pravnih odnosa je nekih deset mjeseci, tako da do listopada naredne godine očekujemo da će i to biti završeno. Znači, ukupna dužina dionice je oko 38 kilometara i ukupna vrijednost investicije je 88 miliona maraka – kazao je direktora Cesta Federacije BiH.

Govoreći o cestogradnji u Federaciji BiH ministar Lasić kazao je kako je na jugu Hercegovine u proteklom periodu uloženo oko milijardu maraka.

Podsjetio je da je do sada izgrađeno 122 kilometra koridora V-c, 40 kilometara je u izgradnji i ti kilometri će biti otvoreni do ljeta 2022. godine, za 28 kilometara se provodi tenderska procedura, a za 90 kilometara se priprema papirologija kako bi tenderi za izgradnju tih dionica mogli biti raspisani do proljeća 2022.

Ministar Lasić najavio je kako će u skoroj budućnosti fokus Federalnog ministarstva prometa i komunikacija biti usmjeren na “zapostavljenije” dijelove Federacije, poput tuzlanskog regiona, zatim na saobraćajnicu od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom te na poveznicu s Bihaćem.