Naša stranka želi pokvariti odnose BiH i Turske? Prešućuju da je hapšenje Keskina na osnovu međudržavnog ugovora

Naša stranka reagirala je nakon hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina, direktora Una-Sana koledža u Bihaću.

Ne želimo da naš policijski i pravosudni sistem budu tek produžena ruka Erdoganovog režima. Pozivamo organe države BiH da se u ovom i sličnim slučajevima počnu ponašati u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama i ugovorima čiji je BiH potpisnik i da cjelokupnoj bh. javnosti predoče razloge o dosadašnjem postupanju. Ovo je fundamentalno pitanje suvereniteta države BiH i građani imaju pravo znati da li mi živimo u demokratskoj državi Bosni i Hercegovini ili smo turska teritorija po kojoj Erdogan radi ono što želi, stoji u saopćenju Naše stranke.

Zanimljivo je da Naša stranka zanemaruje da se 2016. u Turskoj desio pokušaj vojnog udara te da je pronalazak odgovornih za to, kao i svih koji čine FETO mrežu, organizacije odgovorne za taj pakleni poduhvat, legitiman i prvorazredni interes prijateljske Turske. Umjesto da podrži aktivnosti koje će dovesti do članova FETO struktura, stranka Predraga Kojovića u tome prepoznaje nepoštivanje BiH.

U Našoj stranci prešućuju da je hapšenje Keskina u BiH i njegovo izručenje Turskoj zatražilo pravosuđe te zemlje na osnovu utvrđene optužnice. Zahtjev Republike Turske i reakcija BiH su akcije zasnovane na temelju Ugovora o izručenju između BiH i Turske, koji je na snazi od 2013. godine.

Zbog toga je odbijanje pomoć prijateljskoj zemlji u njihovim postupcima u kojima se žele obračunati sa opasnostima po svoju državu, tipični pokazatelj animoziteta prema Turskoj. Pokazivanjem ove lagalne saradnje dvije zemlje kao podaništvo BiH prema predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, stavlja Našu stranku uz bok silama koje su svjesne da je Erdogan najzaslužniji za procvat Turske, sada jake i stabilne države, i da je njegovo zaustavljanje direktan način da se oslabi i ta zemlja. Takve politike u Turskoj vide opasnost, a sve to zbog njenog islamskog identiteta. Zanimljivo je primijetiti kako te mreže, što žele vidjeti slabu Tursku, pokazuju nervne završetke čak i u BiH i to u konkretnoj političkoj partiji. Ako se zna da moderna Turska nedvosmisleno stoji uz prodržavne politike u BiH, te pomaže našu zemlju kroz nekoliko stotina projekata različitih sadržaja, jasno je što se tome suprotstavlja stranka koja afirmiše dominaciju srpskog faktora kroz podršku Banjaluci umjesto Mostaru, kroz bratimljenje sa Bijeljinom umjesto sa Gradačcem i podršku vojvođanskim djeliteljima BiH uz osmijeh ispod srpske zastave.

S druge strane, Naša stranka je tiha kada susjedi ne poštuju suverenitet BiH i naše institucije. Skoro da nisu imali nijednu reakciju na mnogobrojna zadiranja u BiH i njenu državnost bilo da to radi Kolinda Grabar-Kitarović, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

SNIJEG PADE! Kojović krivotvorenim stihovima sevdalinke branio nametnutu paradu